Potpore iz fondova EU za male i srednje poduzetnike bila je glavna tema današnjeg Radnog sastanka ponedjeljkom, tradicionalne mjesečne koordinacije pakračkih poduzetnika s gradonačelnicom Anamarijom Blažević i Poduzetničkim centrom Pakrac, koji je održan u kongresnoj sali PCP-a.

O brojnim mogućnostima kojima Europska unija preko hrvatskih institucija sufinancira poduzetničke ideje govorili su Mila Čorić iz Ministarstva poduzetništva i obrta te Igor Bobić iz Hrvatske gospodarske komore, a slušateljstvo je činilo desetak pakračkih poduzetnika i isto toliko osoba iz različitih gradskih službi uključujući i gradonačelnicu.

Mogućnosti poticanja poduzetničkih ideja su brojne. Oni se odnose na nepovratna sredstva u iznosima od minimalno nekoliko desetaka tisuća kuna pa sve do 30  milijuna, pri čemu se uvijek od poduzetnika očekuje da će sudjelovati vlastitim sredstvima u financiranju svoje ideje od 10 do 90 posto. Izabere li se pravilno fond i popuni ispravno dokumentacija gotovo da ne postoji poduzetnička ideja za čije financiranje se ne može dobiti potpora. Informacije o tome koje su neophodne u njenoj realizaciji nije moguće dobiti kroz jedno predavanje ili novinski tekst, ali sve one postoje na internetu mada je najbolji i lakši put kroz obraćanje stručnim službama Poduzetničkog centra Pakrac.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danas je naročito naglasak stavljen na natječaj "Kompetentnost i razvoj malog i srednjeg poduzetništva"  koji je otvoren 1. lipnja i traje do kraja godine.

Odnosi se na četiri vrste potpora: za savjetodavne usluge, sudjelovanje na sajmovima, za stručna usavršavanja, te takozvane potpore male vrijednosti koje bi poduzetnicima trebale služiti kao inicijalna sredstva u pripremi dokumentacije za sudjelovanje na velikim natječajima. U odnosu na slične natječaje koje su bile raspisivani unazad dvije godine, naglasila je Mila Čorić iz Ministarstva poduzetništva i obrta,  postupak ocjenjivanja dokumentacije je sveden sa sedam na tri faze i skraćen je s nekadašnjih maksimalnih 160 na 90 dana. Korisnik sredstva sudjeluje u financiranju s najmanje 25 posto, a rok realizacije je najviše 24 mjeseca. Kandidirati se mogu poduzetnici koji imaju registraciju najmanje godinu dana i najmanje jednog zaposlenog pri čemu se broj zaposlenika na kraju postupka mora povećati. Nastali troškovi se podmiruju metodom nadoknade već plaćenih troškova. Isključeni su projekti u poljoprivredi, turizmu, kulturnom stvaralaštvu jer su oni prisutni kroz druge natječaje.

Raspravljajući o ponuđenim načinima nepovratnog sufinanciranja srednjeg i malog poduzetništva iz fondova Europske unije pakrački poduzetnici su zamjerili što programi zahtijevaju izričito kupnju novih strojeva i strojnog parka, što je, kako su rekli stručnjaci iz Ministarstva i HOK-a, standardni prigovor hrvatskih poduzetnika, ali i propis koji je nametnula EU. Također poduzetnicima ne odgovora niti rastezljivost ukupne potpore koja može pokriti 90, ali i svega 10 posto opravdanih troškova, što najčešće saznaju kada im je potpora odobrena i kada se teško mogu mijenjati uvjeti i obim projekta. No, pri tom treba uzeti u obzir da je ipak riječ o nepovratnom novcu.