U industrijskom dvorištu Lipik glasa aktivno je najveće poslijeratno gradilište ove tvrtke. U tijeku je sanacija nekadašnjeg postrojenja ravnog stakla. U potpunosti se sanira taj objekt uključujući sve njegove sastavnice, od poda, zidova, stolarije, krova, instalacija što podrazumijeva prenamjenu brojnih prostora vrijednih 3,2 milijuna eura. Cilj je stvoriti adekvatan reprezentativni prostor u koji će se moći postaviti nova proizvodna linija za obradu stakla koja je lani kupljena u Belgiji, a što nije bilo moguće montirati u stari prostor, rekao nam je izvršni direktor Danijel Zadjelović. Stoga se menadžment tvrtke nakon više pokušaja odlučio za ovako temeljit zahvat. Riječ je potpunoj sanaciji prostora velikog  skoro tisuću kvadrata u dvije etaže.

DSC_3786

Sanacija je započela u ožujku natječajnim izborom izvođača građevinskih radova koji je zbog obimnosti, relativno kratkog roka i zahtjevnosti trebao imati adekvatne stručne referencije pa je izabrana zagrebačka tvrtka.  Zadjelović očekuje da će radovi trajati do rujna nakon kojih bi lipička staklana, osim novih proizvodnih prostora za rezanje i brušenje auto-stakala i tehničkih stakala, dobila i novi prostor za prateće tehničko i administrativno osoblje, ali i sve nužne prateće sadržaje poput garderobe, sanitarnih čvorova i slično što će sve olakšati rad, ali i omogućiti podizanje kvalitete i konkurentnosti što je bio prvi cilj cijele rekonstrukcije najvažnijeg staklanskog pogona.

Paralelno sa sanacijom u staklani se i dalje proizvodi i proizvodnja će biti prekinuta samo tijekom kolovoza kada će zaposlenici na kolektivni godišnji odmor. Radi isporuke ugovorene robe u mjesecima koji će prethoditi radit će se pojačano, pa je radi toga staklana na višemjesečni rad na određeno zapošljavala dodatno. Pokazalo se da to nije tako lako te su uspjeli na određeno vrijeme zaposliti tri tehničara u pripremi i 12 linijskih radnika. Kako kaže Zadjelović, plan je bio  obimniji, ali se pokazao nedostatak zainteresiranih kada su u pitanju linijski radnici gdje je uglavnom trebalo samo dobre volje, odnosno stručnosti kada su u pitanju tehničari koji su trebali imati nekog tehničkog predznanja. Ovakva situacija, s obzirom na stanje u društvu i brojnost na Zavodu za zapošljavanje čudi.

DSC_3788

Zadjelović je zbog ovog obimnog investicijskog zahvata ocijenio ovo vrlo izazovnom godinom za lipičku staklanu koja, bez obzira što se značajan dio proizvodnje odvija praktički na gradilištu, očekuje povećanje u fizičkom i financijskom smislu od oko pet posto u odnosu na prošlu kada je ostvaren prihod veći od 11 milijuna eura. Osim što će omogućiti podizanje kvalitete sadašnje, investicije su utoliko značajne jer dokazuju ozbiljnost vlasnika i njegovu dugotrajnu orijentaciju na razvijanje staklarske industrije u Lipiku u čiju budućnost svi vjeruju.