Područje Lokalne akcijske grupe „Zeleni trokut“ je područje intenzivne gospodarske aktivnosti brojnih gospodarstvenika ponosnih na svoj doprinos u razvoju sredine. Intenzivan razvoj održivog gospodarstva temeljen na posebnostima područja i prirodnim resursima upotpunjen je stalnim poboljšanjima životnih uvjeta te pridonosi jačanju konkurentnosti i atraktivnosti cijele regije.

Tako je definira vizija Lokalne razvojne strategije  2014-2020. godine LAG-a „Zeleni trokut“ koju je danas uz gradskoj vijećnici u Lipiku predstavio upravitelj Igor Matek.

????????????????????????????????????

Kao ciljevi navedeni su vraćanje optimizama i povjerenja stanovnika ruralnih područja u institucije te uvjerenje da je život na selu dostojan svakog čovjeka kao i  podizanje razine malih gospodarskih subjekata u vlastite razvojne mogućnosti i razvijene poduzetničke ideje i gospodarstva inovativnijim korištenjem tradicionalnih vrijednosti prostora.

Strategije razvoja je neophodan dokument  kako bi se LAG mogao uključiti u povlačenju sredstava iz fondova EU. Nažalost, ta sredstva, rekao je Matek, će biti u konačnosti znatno manja od očekivanih. Prvobitno je najavljeno 5 milijuna eura za svaki LAG, što je kasnije smanjeno na 3 milijuna da bi sada to iznosilo tek 833.000 što je nedovoljno jer LAG kroz svoje članice i druge čimbenike u sklopu projekta Ruralni razvoj ima već sada projekata vrijednosti 3,9 milijuna eura. No, i za povlačenja ovih  833.000 eura u narednih pet godina trebat će puno truda i sposobnosti.

Osim količine drugi problem je sporost, naglasio je Matek, pa još uvijek nije jasno kada bi uopće prvi natječaji mogli biti raspisani što je  sve prisutno i već i u realizaciji projekta IPARD-a u kojem su području LAG-a „Zeleni trokut“ odobrena dva projekta od kojih je jednog  nositelj tvrtka „Poljogaj“ iz Gaja, a drugi je s područja Novske,  rekao je Matek naglasivši da ograničena sredstva nužno vode ograničenim ciljevima koji su kroz strategiju postavljeni relativno nisko kako se ne bi otežala njihova realizacija što bi sve skupa moglo utjecati na suradnju s fondovima EU u slijedećem srednjoročnom razdoblju.

LAG „Zeleni trokut“ nakon lanjske reorganizacije koja je uvjetovana od strane Ministarstva poljoprivrede obuhvaća područje gradova Pakrac, Lipik, Novska, općinu Jasenovac, te naselje Janja Lipa s područja Grada Kutine. Prostire se na 1070 četvornih kilometara na kojem živi 31.000 stanovnika.

Sama strategija je dokument od 84 stranice. Definira ciljeve, mjere, aktivnosti i rokove u cilju gospodarskog razvoja ovog područja u narednom srednjoročnom razdoblju baziranom na ruralnom razvoju, a sredstva namijenjena njegovoj realizaciji mogu povlačiti pojedinci i pravne osobe uključujući i jedinice lokalne samouprave pri čemu se bodovno favoriziraju članice LAG-a, a  kandidirani projekti sadržajno moraju biti prisutni u ovoj strategiji.