Prema istraživanju Instituta za javne financije koje potpisuju Katarina Ott, Mihaela Bronić i Branko Stanić, Grad Pakrac osmi je među gradovima u Republici Hrvatskoj po povučenim sredstvima iz EU fondova u razdoblju od 2011. do 2014. godine.

Grad Pakrac u navedenom razdoblju privukao je 6,9 milijuna kuna ili 823 kune po stanovniku, a ispred Pakraca na tablici se nalaze Jastrebarsko, Šibenik, Koprivnica, Zagreb, Križevci, Osijek dok među gradovima vodi Senj s 18 milijuna kuna ili čak 2.563 kune po stanovniku. Na tablici od gradova u našoj županiji na 11. mjestu nalazi se Pleternica, na 13. mjestu je Kutjevo dok je Lipik na 15. mjestu.

Od ukupno iskorištenih 309 milijuna kuna u navedenom razdoblju, gradovi su privukli više od polovice sredstava ili 155,8 milijuna kuna, županije manje od trećine ili 94,7 milijuna kuna, a općine manje od petine ukupnih sredstava, odnosno 58,4 milijuna kuna. Najviše je sredstava privukla Splitsko-dalmatinska županija (29 milijuna kuna), no po stanovniku je to tek 64 kune, dok je druga po redu Virovitičko-podravska županija s 19 milijuna kuna ili 228 kuna po stanovniku.

Rezultate Instituta za javne finacije možete vidjeti na poveznici.