Ulična strana

Potpisivanjem ugovora 17. ožujka, odnosno uvođenjem u gradilište deset dana kasnije požeškog „Presoflexa“ započela je sanacija i adaptacija Spahijskog podruma, vjerojatno sada najstarije građevine u Pakracu, ogromnog kompleksa u Strossmayerovoj ulici, velike spomeničke vrijednosti i prostornih mogućnosti koji već skoro pedeset godina propada i stoji neiskorišten.

Radovi na njegovoj sanaciji i prenamjeni u moderan multifunkcionalan prostor dio su projekta „Svijet graševine“ koji se od 2020. godine provodi kroz tri segmenta u Požeško- slavonskoj županiji, ukupne vrijednost 65,8 milijuna kuna pri čemu 55,5 milijuna dolazi iz fondova EU. Od toga pakrački dio obuhvaća 24 milijuna kuna europskih novaca i prvobitno je zamišljeno da ga Grad dodatno sufinancira s 4,3 milijuna kuna. S tim novčanim veličinama ovo je po vrijednosti nakon aglomeracije najskuplji pojedinačni projekt na području Grada Pakraca sufinanciran sredstvima EU.

DVORIŠNA STRANA

No kako je projekt u nastajanju od 2017. godine, a u provođenju od polovine 2020. godine s izradom troškovnika prema tada važećem stanju na tržištu, sredstva potrebna za njegov dovršetak su bitno narasla. Potvrdio je to i nedavno završen natječaj za izvođača građevinskih radova. Građevinski radovi uvećani za cijenu obveznog stručnog nadzora tih godina su procijenjeni na 16 milijuna kuna, a najbolja pristigla ponuda prošlog mjeseca za građevinske radove je iznosila 26,4 milijuna kuna uvećana za oko pola milijuna kuna troškova nadzora pri čemu sva razlika u projektantskoj cijeni i končanoj izvođačkoj, oko 11 milijuna kuna ili skoro 70 posto, postaje obveza Grada Pakraca. Kako u Gradu misle namaknuti sredstva za razliku projektantskih i izvođačkih cijena, pročitajte iz razgovora s gradonačelnicom na kraju ovog teksta.

U prvobitnom planu i troškovniku projekta vrlo zahtjevna oprema specijalno rađena za taj prostor koja djelomično obuhvaća i restauraciju postojeće (primjerice izvorna burad) te jednako skupa i zahtjevna oprema za multimediju bila je projektnim troškovnikom predviđena na oko 8 milijuna kuna. Koliko će ona u konačnosti iznositi znat ćemo za koji dan kada završi javna nabava za taj segment adaptacije.  

Završetak dogodine u lipnju

„Presoflex“ je za završetak građevinskih radova ugovorio 15 mjeseci što znači da u potpunosti moraju biti gotovi do 27. lipnja 2023. godine. Počet će s uklanjanjem dotrajalih dijelova zgrade, a osim same unutrašnjosti obuhvaćaju i dovršetak ugradnje vanjske stolarije, potpuno uređenje pročelja, ali i sanaciju dvorišnog potpornog zida prema uzvisini na kojoj je Hrvatski dom kao i uređenje pripadajućeg okoliša.

Paralelno s unutarnjim građevinskim uređenjem još nepoznati izvođač opremanja prostora bi trebao raditi i na tom segmentu jer se uslijed prožimanja ti radovi vremenski ne mogu razdvojiti, kaže Zrna Garača, viša stručna suradnica u gradskoj upravi koja radi na projektu kao voditeljica. Uglavnom posljednjih dana lipnja iduće godine oba segmenta bi trebala biti u potpunosti završena.   

UNUTRAŠNJOST Medium

U podrumu gastro kutak, na katu knjižnica, muzej, galerija…

U konačnosti cilj je dobiti jedinstveni multifunkcionalni prostor u kojem će na četiri etaže neto površine oko 2500 četvornih metara biti razni edukacijski i izložbeni prostori, ali u osnovi jedinstven prostor za gradsku knjižnicu i muzej namijenjeni prezentaciji, cjeloživotnom učenju i suradnji koji bi trebao omogućavati velike edukacijske i turističke potencijale.

Projekt obnove i kasnije namjene je zamišljen tako da se u podrumu na površini od 715 četvornih metara nalazi gastro kutak, kušaonica vina i jednostavnih jela za čiju pripremu ne treba prava kuhinja, razni servisi za održavanje u funkciji cjelokupnog objekta kao i prostor za djelatnike. Na katu, veličine 767 četvornih metara, u koji se ulazi iz dvorišnog dijela ulice kao u prizemlje bi se nalazio polivalentni multifunkcionalni prostor koji bi koristila knjižnica. Sadašnja gradska knjižnica koristi prostor od 385 četvornih metara pa je već s obzirom na značajno uvećanje tog prostora bilo jasno da bi se radilo o posve drugačijem tipu ustanove koja bi bila značajno više od puke čuvaonice i posudionice knjiga pri čemu ne želimo reći da naša knjižnica i sada nema značajno više sadržaja od spomenuta dva. No novi prostor će im dati značajno više mogućnosti. U dijelu zgrade „u ključu“, koji bi služio kao glavni ulaz, nalazi se i prostor kojim će se korisnici moći popeti na dvije razine potkrovlja. Takozvano „potkrovlje 1“ veličine 559 četvornih metara će koristiti muzej za svoju stalnu izložbenu postavu koju sada nema, radi nedostataka prostora, te galerija „Pakra“ i dvorana nazvana „Julijana“ koja bi služila za različita društvena, kulturna i intelektualna okupljanja. U „potkrovlju 2“ veličine 437 četvornih metara, u kojem su zbog niza graditeljskih specifičnosti građevinski zahvati ograničeni, primjerice ne može biti sanitarni čvor, nalazio bi se skladišni prostor prvenstveno za knjižnicu, ali i sve ostale sadržaje.

BUDUĆNOST BURAD

Oduvijek gospodarska namjena

Spahijski podrum, nagađaju povjesničari, je izgrađen u 18. stoljeću. Duško Kliček u svojoj monografiji „Ulicama moga grada“ je puno određeniji i spominje kao godine izgradnje prvog dijela od strane baruna Imsena do 1745. godine, odnosno drugog dijela od strane grofa Jankovića u razdoblju između 1760. i 1777. godine, a uspio je opstati, unatoč već spomenutoj zapostavljenosti, do danas zahvaljujući čvrstoći gradnje. Povjesničari pretpostavljaju da je služio kao vlastelinska pivnica i hambar, ali najvećim dijelom svoje povijesti kao vinski podrum odakle mu i naziv. O tome svjedoče ogromne bačve koje se još uvijek nalaze u dijelu podruma, ali i ostaci također ogromne metalne preše i mlina za grožđe koji se nalaze na katu.

Jedno vrijeme nakon drugog svjetskog rata u njemu je bio pogon „Jasen“ bivše drvno prerađivačke tvornice „Papuk“, a nakon toga ga je kao skladište koristilo Trgovačko poduzeće „Budućnost“, također upokojeno nakon rata. Sredinom sedamdesetih godina je u požaru izgorio veći dio drvene krovne i međuetažne konstrukcije i od onda se uglavnom nije koristio osim u nekoliko prigodnih manifestacija zadnjih godina (dio Multipaka) kada je prostor improviziran. Obnova Spahijskog podruma je počela još krajem prošlog stoljeća zanavljanjem krova i ostale drvene konstrukcije, potom stavljanjem vanjske stolarije, a prije nekoliko godine i uređenjem uličnog dijela fasade čime je prestala ugroza za prolaznike, što je sve financirano sredstvima Ministarstva kulture, odnosno gradskog proračuna.

 

GRADONAČELNICA ANAMARIJA BLAŽEVIĆ Financiranje projekta je naša obveza i dužnost

Kako pokriti navedenu razliku u cijeni građevinskih radova od nekih 11 milijuna kuna ili bezmalo 70 posto od projektom predviđene?

Razlika u cijeni građevinskih radova, kao i sva razlika iznosa između ugovora o dodjeli sredstava i realiziranih troškova, obaveza je Grada Pakraca. Navedena razlika u cijeni građevinskih radova rezultat je svima dobro znane situacije na tržištu, na što smo kao Nositelj ovog projekta spremni. Ista će biti podmirena iz proračuna Grada Pakraca, tijekom dvije godine provedbe.

Što ako cijena bitno poraste i za opremanje čiji natječaj je u tijeku?

Pitanja ''što ako'' vrlo su nezahvalna, iako naravno da je važno uzeti u obzir sve moguće ishode. Ono što se dosada pokazalo u nabavama na raznim projektima je činjenica da je najbolje sačekati trenutak završetka nabave, s obzirom da smo na nekim nabavama ugovorili znatno niže iznose od predviđenih nabavama. Ne bih htjela prejudicirati ni o ovoj nabavi do trenutka njezinog završetka, no svakako da smo svjesni i te mogućnosti. 

Ima li mogućnosti za dodatne novce iz Ministarstva regionalnog razvoja ili nekog drugog domaćeg fonda?

Dodatna sredstva za ovaj konkretan projekt već su ostvarena. Putem Fonda za sufinanciranje od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije ugovoren je iznos od 4.595.495,56 kuna na razini cijelog projekta, od čega Grad Pakrac ostvaruje 2.120.361,65 kuna. Ta sredstva odnose na smanjenje udjela našeg vlastitog sufinanciranja. 

Je li Grad toliko kreditno sposoban i na koji rok?

ANA GRAŠEVINA 1 

Grad kreditno sposoban

Grad je kreditno sposoban i jasno možemo vidjeti racionalno korištenje proračunskih sredstava već duži niz godina. Povećanje potreba u našoj zajednici dovodi do povećanja ulaganja, jednako tako povećanje broja projekata koji se provode dovodi i do povećanja iznosa vlastitog udjela Grada Pakraca u svakome od njih. Nama kao Gradu ta situacija nije nova niti nepoznata, a o proračunu vodimo brigu i jasno ga planiramo. Isto smo učinili i s proračunom za 2022. godinu u kojem je ovaj konkretan projekt planiran, a paralelno s njim i moguća rješenja za podmirivanje preostalih razlika u iznosu za koje je Grad spreman. 

Još nešto bitno za istaknuti?

Istaknula bih da nas provedba ovog projekta veseli, s obzirom na veliki doprinos našem kulturnom životu koji će se ostvariti, na podizanje svijesti o kulturnoj baštini našeg kraja koja nije dovoljno prezentirana, što upravo postižemo ovim projektom. Pored toga, naše dvije važne ustanove Muzej i Knjižnica preselit će u objekt Spahijskog podruma. Znajući koliko su obje ustanove aktivne u odvijanju kulturnog i društvenog života našeg Grada, upravo one će kao glavni korisnici budućeg Spahijskog podruma dati mu smisao i ponuditi našem lokalnom stanovništvu mnoštvo aktivnosti, jednako kao i turistima. Financiranje ovog projekta naša je obveza, ali istovremeno i dužnost prema svim našim budućim generacijama za koje se, ustvari, svaka investicija na području Grada primarno i odnosi.