svi govornici Medium

Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac je besprijekoran projekt što je zasluga svih čimbenika koji u njemu sudjeluju i posljedica zdravog ozračja u kojem oni surađuju te je on vaš uspjeh, rekao je Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, na tiskovnoj konferenciji što je jučer održana u Poduzetničkom centru Pakrac, a na kojoj su u nazočnosti predstavnika izvođača radova Gorenjske gradbene družbe Kranj i nadzornog organa govorili oba čelnika gradova Pakraca i Lipika te Marijan Pierobon, direktor naručitelja Voda Lipik.

govornici vode Medium

Vukmirić je podsjetio na jesen 2017. godine kada je uopće provedba godinama pripremanog projekta bila upitna, ali je naporima Vlade, resornog ministarstva i Hrvatskih voda ipak priveden realizaciji i potpisivanju neophodnih ugovora.

Zamjenik generalnog direktora je informirao da  realizacija sličnih projekata u Hrvatskim vodama iz godine u godinu raste te će ove godine dosegnuti više od 2,5 milijarde kuna od čega će dvije milijarde biti realizirana sredstvima EU fondova.

O projektu su na tiskovnoj vrlo pozitivno govorili i čelnici oba grada. Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević je osim izvođača, nadzora i naručitelja pohvalila i stručne službe oba grada naglasivši dvojak značaj ovog projekta: jedan se odnosi na zamjenu loše  infrastrukture koja je dotrajala uslijed protoka vremena i rata, a drugi na razvojnu komponentu jer dok je u podzemlju tako loša infrastruktura nije bilo smisla rješavati problematičnu prometnu infrastrukturu pa će nakon projekta ostati i znatno poboljšan izgled gradova. Veseli ju izvješća da radovi idu dobro i da se poštuje dinamički plan te se zahvalila Joži Brecelju, voditelju projekta ispred izvođača radova, koji tu dužnost početkom nove godine napušta i odlazi na druge projekte.

gradonačelnici Medium

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana je istaknuo da su iz mjeseca u mjesec otkako je projekt počeo, lani u lipnju, dolazile samo dobre informacije o njegovoj realizaciji što je posljedica dobre suradnje svih čimbenika, ali i dobro odrađene pripreme koja je trajala godinama. On je poželio da se i drugi projekti, čak i oni s manjim proračunom i zahtjevnošću od ovog, odvijaju na toj razini.

Marijan Pierobon, direktor tvrtke Vode Lipik, naručitelj radova, u uvodnom dijelu konferencije upoznao je prisutne da je nakon 642 dana izvođenja radova, što je 75 posto ugovorenog roka, odrađeno oko 79 posto radova na 92 kilometra što zamjene, što izgradnje nove kanalizacijske i vodovodne infrastrukture pri čemu je utrošeno 109 milijuna kuna od ugovorenih 147  što je u skladu s ugovorenim dinamičkim planom  pa ugovoreni rok od kraja lipnja iduće godine  za sada nije upitan. Podsjetio je na tri konkretna korisnika učinka koja će ostati iza aglomeracije: sigurna vodoopskrba, smanjivanje gubitaka i veći stupanj pročišćavanja otpadnih voda.    

svi prisutni Medium

OSOBNA KARTA PROJEKTA AGLOMERACIJE

U 28 mjeseci će se utrošiti 240 milijuna kuna

Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju, dogradnju i proširenje 36,4 kilometara vodoopskrbnog sustava, od čega izgradnju 4,1 kilometar novog dovodnog cjevovoda Pakrac-Lipik, rekonstrukciju 7 kilometara dovodnog cjevovoda Gaj-Dobrovac, rekonstrukciju 25,1 kilometar vodoopskrbne mreže. Također je predviđena rekonstrukcija, dogradnja i proširenje 60 kilometara sustava odvodnje, uz čega i izgradnja 18 crpnih stanica. Projekt obuhvaća radove u dijelovima deset naselja: Pakrac, Prekopakra, Kusonje, Filipovac, Lipik, Dobrovac, Japaga, Kukunjevac i Donji Čaglić. No projekt “Aglomeracija“ nema samo za cilj sanaciju postojećih cjevovoda nego i njihovo proširivanje čime bi se priključilo novih 1950 stanovnika na sustav odvodnje i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, odnosno 225 stanovnika na sustav javne vodoopskrbe.

Projekt je na različitim razinama, lokalnim i državnim, pripreman 10 godina, a samo postupak izbora izvođača kroz međunarodni natječaj je uz žalbe trajao 15 mjeseci. U međuvremenu su odrađeni drugih pet pomoćnih natječaja (nadzor, dobavljač oprema, vidljivost…) vrijednih više od 8 milijuna dok je u toku natječaj za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Dobrovcu vrijedan oko 30 milijuna kuna bez PDV-a tako da će ukupna vrijednost projekta biti oko 193 milijuna kuna  (s PDV-om oko 240 milijuna) od čega Pakrac i Lipik sudjeluju u sufinanciranju s oko 4 posto, dok su ostala sredstva osigurana najvećim dijelom, 72 posto,  kroz fondove EU (više od 110 milijuna), odnosno Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Hrvatskih voda, zajedno oko 24 posto, o čemu je potpisan ugovor u prosincu 2017. godine. S tim iznosom to je daleko najveća pojedinačna investicija nakon rata na području Pakraca i Lipika.  

ILUSTRACIJE ŽLICE Medium