Ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju kako bi se poboljšala ukupna učinkovitost i održivost poljoprivrednih gospodarstava, uključujući zaštitu okoliša i prilagodbu klimatskim promjenama, kao i ulaganja u nove i inovativne tehnologije koje će doprinijeti smanjenju troškova proizvodnje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednih proizvoda, kao i otvaranju novih radnih mjesta i njihovu održivost, svrha je natječaja koju je jučer objavila Lokalna akcijska grupa „Zeleni trokut“. Na natječaj se mogu javiti sve fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika s područja gradova Pakrac, Lipik, Novska, općine Jasenovac i naselja Janja Lipa, a LAG ukupno raspolaže s 522.246 kuna pri čemu je bitno istaknuti da je riječ o sredstvima koja su radi nedostataka kandidata ostala neraspoređena nakon takvog lani provedenog natječaja.

 

Mogućnosti ulaganja su gotovo neograničene u biljogojstvo i stočarstvo (osim ribarstva) u proširivanje proizvodnje ili podizanje efikasnosti kroz nove strojeve, nasade, objekte i sve ostalo pri čemu su prihvatljivi projekti koje predviđaju ukupna ulaganja od najmanje 10.000 i najviše 60.000 eura, a kandidat mora sufinancirati projekt s 50 posto ukupnog iznosa, odnosno mladi poljoprivrednici s 30 posto.

Sredstva potpore osiguravaju se iz proračuna Europske unije (90 posto) i državnog proračuna Republike Hrvatske (10 posto).

Natječaj je otvoren do 2. ožujka, a njegov potpun tekst s detaljnim uputama kao i prijavnim obrascima uz mogućnost postavljanja dodatnih upita je vidljiv na mrežnoj stranici www.lag-zelenitrokut.com.