banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

slika2.jpg

Objavom konačne rang liste projekata odobrenih u sklopu provedbe 3. LAG natječaja za Tip operacije D "Ulaganja u osnovna sredstva tržišno orijentiranih  gospodarstava" koja je adekvatna mjeri 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" iz Programa ruralnog razvoja RH jučer je priveden kraju predprovedbeni dio natječaja objavljenog u veljači. Nažalost ponovo, kao i na sličnom natječaju od prije godinu dana, nije bilo dovoljno zainteresiranih poljoprivrednika pa je od 2,21 milijun kuna ostalo nepodijeljeno skoro 500.000 kuna.

 

Na natječaj koji je raspisao naš LAG „Zeleni trokut“ koji pokriva područja jedinica lokalne samouprave Pakraca, Lipika, Novske, Jasenovca i naselja Janja Lipa su se mogli javiti OPG-ovi, tvrtke, obrti i zadruge s projektima ulaganja u osnovna sredstva namijenjenih poljoprivrednoj proizvodnji s tim da sredstvima porijekla iz EU fondova se  bespovratno daje do polovine ukupno predviđenih ulaganja, ali ne više od protuvrijednosti 15.000 Eura. Kandidirano je 11 projekata ukupne vrijednosti 3.726.500 kuna te odobrena potpora u ukupnoj vrijednosti 1.690.000. Tek jedan je došao s pakračkog područja, kao i s jasenovačkog, tri su s područja Janje Lipe, Lipika i Novske.

Igor Matek, upravitelj LAG-a „Zeleni trokut“, upozorava da time postupak odabira nije okončan jer slijedi odobrenje na razini Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja provjerava ispravnost provedenog postupka natječaja te će  korisnicima Odluku o isplati potpore dostaviti Agencija. Rok za iskorištenje potpora je 3 godine od dana sklapanja ugovora s agencijom.

Od projekata s područja Pakraca kandidiran  je samo projekt kupnje opreme potrebne za daljnji razvoj Obrta za voćarstvo „Luka“, vlasništvo Danijela Erakovića koji će za opremanje objekata za skladištenje, hlađenje, čišćenje, sušenje, zamrzavanje, klasiranje i pakiranje vlastite proizvodnje lješnjaka uložiti oko 85.000 kuna od čega će na ovom natječaju bespovratno dobiti polovinu tih sredstava.

Kako smo pisali u veljači 2017. godine Daniel Eraković je Zagrepčanin kojeg je u Pakrac prije deset godina dovela želja da se bavi uzgojem lješnjaka. Pakrac je odabrao radi toga  što je ovdje u startu mogao, što kroz kupovinu od privatnih osoba, što kroz zakup državnog zemljišta osigurati dovoljno zemljišta za start, ali što je jednako bitno, i dovoljno veliku parcelu za obradu mehanizacijom. Od samog početka ušao je u posao ozbiljno, jer se nije namjeravao baviti uzgojem lješnjaka kao hobijem, nego kao ozbiljnom gospodarskom djelatnošću s kojom bi osiguravao svojoj obitelji materijalnu egzistenciju.

Od 2009. godine je podigao plantaže lješnjaka na  50-tak hektara državne zemlje koju je kupio te na još 15 hektara zakupljene zemlje.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić