Podravka Koprivnica temeljom ugovora s Ministarstvom hrvatskih branitelja iz 2017. godine ugovara proizvodnju i otkupa voća, povrća i žitarica koje proizvode zadruge hrvatskih branitelja, obiteljska poljoprivredna gospodarstva čiji su nositelji ili članovi obitelji hrvatski branitelji, kao i svi drugi potencijalni ili zainteresirani poljoprivredni proizvođači.

Ciljevi sporazuma su danas prezentirani zainteresiranima u pakračkoj gradskoj vijećnici. Stručni zaposlenici Podravke Nikolina Jelavić i Zlatko Đelekovčanin istaknuli su da je njihov cilj rast domaće poljoprivredne proizvodnje i smanjivanje uvoza namirnice za njihovu prehrambenu proizvodnju, dok je Zvonko Beljo iz Ministarstva naglasio da tako žele zaposliti ili osigurati dodatne prihode braniteljima, članovima njihovih obitelji i ostaloj populaciji.


To konkretno u praksi znači da Podravka s poljoprivrednim proizvođačima, ili još bolje udruženima u zadruge, u ožujku sklapa ugovore o otkupu njihovih poljoprivrednih viškova, poglavito voća, povrća i pšenice pri čemu definiraju asortiman, rokove plaćanja, otkupnu cijenu. Podravka, kako je istaknula N. Jelavić, u preradi koristi oko 200 proizvoda primarne poljoprivredne proizvodnje pri čemu ne može za većinu osigurati dovoljno sirovina u Hrvatskoj. Tako joj u ovoj godini treba iz otkupa oko 50.000 tona pšenice, 950 tona šljiva i 23.000 tona raznog povrća. Ovisno o kvaliteti pšenicu plaća 3 lipe više od trenutne tržišne cijene. Ostale cijene su poznate: 2,90 kuna za kilogram paprike za ajvar, 1,5 kunu za kg patlidžana, između 2 i 7,40 kn za kg krastavaca (ovisno o veličini), između 4 i 7 kn za kilogram feferona te 8 kn za kilogram graha. Osim toga, Podravka po sklopljenom ugovoru nudi analizu tla i sjemena, stalni stručni nadzor, kreditiranje u repromaterijalu, otkup bez posrednika i plaćanje u roku od 30 dana pri čemu se cijene odnose na dostavljenu robe u njihove tvornice u Koprivnici, Križevcima i Varaždinu.

Zvonko Beljo je podsjetio da je Ministarstvo sklopilo ugovor s tvrtkom Pevec preko koje se mogu na tržište plasirati neprehrambeni proizvodi koje proizvode branitelji ili njihove zadruge.

U ime Grada Pakraca dogradonačelnik Marijan Širac se zahvalio gostima na stručnoj prezentaciji te pozvao sve zainteresirane, bili oni na tribini ili ne, da sve dodatne informacije potraže u gradskoj upravi.

U odnosu na prošlu godinu zainteresiranih je na predavanju bilo još i manje, tek nekoliko, a Podravkini stručnjaci su izrazili čuđenje da se s područja Pakraca i Lipika lani nije javio niti jedan proizvođač za razliku od susjedne Požeštine koja se pokazala kao dobro tržište.