Grad Pakrac je prošli tjedan na trećem natječaju u stečaju tvrtke „Ferdinand“ za 1,3 milijuna kuna kupio 103 tisuće četvornih metara nekadašnjeg industrijskog dvorišta „Papuka“. Riječ je o više parcela koje se protežu od ulaza u dvorište pa uz glavnu cestu sve do pakračke poduzetničke zone pri čemu se nalaze i tri relativno brzo upotrebljiva objekta: ona koja je nekada služila kao uprava i restoran, ona južnije od glavnog ulaza koju je zadnju koristila tvrtka Staklo SLS, starijim čitateljima poznata kao nekadašnje skladište stolica (veličine 1.210 četvornih metara), kao i bivši objekt pilane i rezaone.

Koliko je poznato gradonačelnici Anamariji Blažević, i na ovom natječaju kao i na prethodnom, Grad je bio jedini ponuditelj o čemu će uskoro biti potpisan i ugovor, a kako je rekla gradonačelnica sredstva za plaćanje su osigurana u gradskom proračunu bez dodatnog zaduživanja.

Ovo je treći natječaj (listopad, siječanj, travanj) za prodaju ovih nekretnina ukupne površine oko 160.000 četvornih metara procijenjenih na vrijednost od nešto manje od 5,9 milijuna kuna. Na natječaju završenom u travnju Grad je kupio oko 19.200 četvornih metara koje se vode kao 13 katastarskih čestica koje nisu sve međusobno povezane, ali su se sve nastavljale na pakračku poduzetničku zonu za što je plaćeno 161.000 kuna, odnosno oko polovine od sudski procijenjene vrijednosti koja je iznosila nešto više od 320.000 kuna. S ovih 103 tisuće četvornih metara te prije par godina otkupljenih najprije oko 18.000, pa u travnju novih 19.000 četvornih metara, Grad je stvorio industrijsku površinu veličine oko 150.000 četvornih metara.

„To me silno veseli  jer smo na taj način stvorili velike mogućnosti za budući razvoj srednjeg i malog poduzetništva u čemu se u razvoju Grada najviše oslanjamo. Na taj način imamo što ponuditi potencijalnim investitorima što nam je bio problem posljednjih godina otkada više nemamo slobodnog vlastitog zemljišta u našoj poduzetničkoj zoni. Zbog toga se zahvaljujem i gradskim vijećnicima koji su mi u ovom postupku dali podršku“, rekla je gradonačelnica.

Ona očekuje da će na jesen Ministarstvo gospodarstva raspisati natječaj za poticanje razvoja poduzetničke infrastrukture na koji bi ovo zemljište kandidirala za osposobljavanje za poduzetničku zonu  što podrazumijeva krčenje narasle šikare, izgradnja i dogradnja  prometne i komunalne infrastrukture, izgradnja ograde nakon čega bi bila, ovisno o iskazanim interesima potencijalnih investitora, obavljena i parcelacija.

U bivšem Papukovom dvorištu je ostalo nakon ovog natječaja neprodano desetak manjih i međusobno nepovezanih čestica. Oni će vjerojatno biti uskoro ponuđeni na prodaju na četvrtom natječaju, kada se teoretski mogu otkupiti po cijeni od jedne kune, odnosno po onoliko  novaca koliko bude iznosila najveća ponuda. Što će biti s tim česticama, gradonačelnica nije htjela nagađati.