Novine u kreditnim programima koje provodi Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), bila je središnja tema današnjeg Radnog sastanaka ponedjeljkom uobičajeno održanog u Poduzetničkom centru.

Boris Čagalj, voditelj Područnog ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju upoznao je prisutne s kreditnim programima za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnike i male poduzetnike  koje ova banka daje na rok vraćanja od 12 do 17 godina s počekom od 3 do 5 pet godina i kamatama od 2 do 4 posto za investicije i obrtna sredstva pri čemu najpovoljnije mogućnosti ostvaruju takozvane ugrožene skupine: početnici, mladi poduzetnici i žene poduzetnice uz vlastito učešće ili bez njega. Također je upoznao i s ostalim aktivnostima ove banke kao što je predfinanciranje, jamstva, osiguranje financiranja ili savjetovanje u izravnom odnosu ili kao posrednici za komercijalne banke kod kojih u ovom trenutku ima jaku puno slobodnih sredstava pa je i kamata realno niska što će potrajati još najviše godinu i pol dana, ocijenio je ovaj iskusni bankar.

Desetak prisutnih OPG-ovaca i obrtnika imalo je mogućnost individualnog savjetovanja, a sve informacije o ovim i drugim programima mogu se dobiti obraćanjem u banku, posredstvom interneta ili PCP-a.

Stjepan Firšt iz Hrvatske gospodarske komore, područni ured Požega, je govorio o znakovima Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko koju odobrava HGK kao jamstvene žigove koje kupcima pruža prepoznatljivost i određene jamstva u pogledu kvalitete. Na našoj županiji oznaku Hrvatske kvalitete  imaju  proizvodi iz segmenta namještaja, odnosno košulje, a Izvorno hrvatsko  čokolada, vino Graševina i poljanski šaran. Upotrebu obadva znaka odobrava HGK koja je ujedno i prvi korak do njenog dodjeljivanja, podrazumijeva da proizvod ili usluga imaju kvalitetu, originalnost i dizajn, a kod oznake Izvorno hrvatsko i autentičnost.

Pored toga Firšt je govorio i o  novijoj akciji HGK izradu kataloga hrvatskih proizvoda i usluga koja značajno pomaže javnim sustavima kod raspisivanja oglasa javne nabave.