„Program ruralnog razvoja i koraci kako doći do bespovratnih sredstava“, tema je okruglog stola, prve ovogodišnje pakračke sajamske manifestacije koja je započela u 11 sati u gradskoj vijećnici.

Ovo je četvrta godina za redom da sajam „Slavonski banovac“ počinje gospodarskim okruglim stolom, a moderator na ovogodišnjem je kao i ranijih godina Igor Matek, upravitelj LAG-a „Zeleni trokut“, koji je uz PCP suorganizator ove tribine koja je ove godine okupila dvadesetak predstavnika lokalnih OPG-ova, a prisustvovali su i Davor Huška, pomoćnik ministra regionalnog razvoja, Katarina Plavček, v.d. direktorica PCP i predstavnici Županije.

????????????????????????????????????

U samom nazivu okruglog stola je zapravo predstavljanje pravila iz istoimenog programa Mjere 6.3 „Potpora razvoju malih gospodarstava“ čije provođenje je započelo, a od lanjskih pristiglih više od 1600 kandidatura iz cijele Hrvatske, pozitivno je ovog ljeta ocijenjeno oviše od 1.100 i dio potpora već je isplaćeno. U našoj županiji prošlo je 40-tak projekata, od čega u Pakracu 10 i u realizaciji za svakog od njih je iznos od 15.000 eura nepovratno pri čemu su mogućnosti investiranja što se tiče područja (zemljište, mehanizacija, oprema, objekti, edukacije...)  gotovo neograničene, rekao je Igor Matek, naglasivši da je zapravo nepoznat vremenski kraj provođenja ove mjere za koju će se kandidature zaprimati još najmanje do 2020. godine, a provoditi do 2023. Stoga je pozvao  sve vidove registriranih gospodarskih čimbenika, kojima je Mjera 6.3 prvenstveno  namijenjena, da prate razvoj događaja vezanih uz ovu mjeru. Matek je naglasio da je nemoguće sve prednosti, uvjete i zahtjeve koje Mjera postavlja pred potencijalne korisnike objasniti kroz jedno predavanje i pozvao zainteresirane kandidate na neophodno kontinuirano korištenje konzultanata od kojih im je u Pakracu najbliži Poduzetnički centar Pakrac.

U nastavku okruglog stola Snježana Pešut Pilon iz savjetodavne službe Požeško-slavonske županije pojasnit će metodologiju obračuna raznih novčanih vrijednosti neophodnih u prvom koraku odabira potencijalno kandidiranog projekta.