Fond za zaštitu okoliša i energetsku obnovu jučer je na svojim internetskim stranicama i službeno najavio nastavak  sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada. Uvjeti će u potpunosti biti poznati nakon 17. listopada za kada je najavljeno objavljivanje natječaja od kada počinju teći i rokovi od 90 dana u kojem upravitelji višestambenih zgrada moraju podnijeti natječajnu dokumentaciju.

U odnosu na prethodni program iz kojeg se u Pakracu i Lipiku trenutno radi na 13 zgrada osnovna novina je, kako piše u službenoj najavi, da će Fond sudjelovati na svim područjima u financiranju sa 60 posto ukupne vrijednosti, a stanari s 40 posto što je promjena u odnosu na sadašnji program na štetu stanara jer su u aktualnom programu oni na području Pakraca i Lipika  sudjelovali u sufinanciranju s 15 do 20 posto, ovisno o zgradi. Druga velika novina je uvjet da konačni učinak energetske obnove donosi smanjenje potrošnje energenata za grijanje i hlađenje  za 50 posto. Ove, kao i neke promjene u natječajnoj dokumentaciji, uvjetovane su pravilima Fonda EU iz kojeg će se po prvi put u Hrvatskoj financirati ovakva  aktivnost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a riječ je o  70 milijuna eura do zaključno s 2020. godinom, odnosno oko 20 milijuna eura na ovom natječaju.

Zdravko Vostri, direktor pakračkog Komunalca, koji upravlja svim stambenim zgradama rekao je da nakon upoznavanja s natječajnim uvjetima Komunalac ima namjeru kandidirati sve preostale zgrade koje udovoljavaju uvjetima.

U Lipiku je to 6 zgrada, a u Pakracu više od 30. No, prije toga kaže Vostri, mora provjeriti što je sa zgradama, posebno preostalih 6 u Lipiku koje su bodovno prošle na prošlom natječaju, ali za koje u tom postupku u Fondu nije bilo novaca.  S obzirom na promijenjene uvjete financiranja, o sudjelovanju ili nesudjelovanju na natječaju morat će se tražiti mišljenje i suvlasnika zgrada.

Kako nam je rekao Vostri, neki od  izvođača koji su prošlog mjeseca uvedeni u gradilišta na obnovi 11 zgrada u Lipiku i dvije u Pakracu,  započeli su s postavljanjem skela na zgrade u Lipiku i jednu u Pakracu. Rok za završetak njihove obnove je svibanj 2017. godine, ali poneki od  njih su najavili očekivani završetak  svog dijela posla do kraja godine.