Danas će vjerojatno započeti probna proizvodnja u betonari u Filipovcu koju je nakon rata osposobio i neko vrijeme proizvodila beton tvrtka Pak Konstruktor iz Požege, koja je prvih poslijeratnih godina ovo proizvodno dvorište kupila od pakračke tvrtke Konstruktor koju je rat zatekao u stečaju.

Ovog ljeta pogon u Filipovcu, koji je starijim stanovnicima ovog kraja poznat kao ciglana što je do rata i bila,  kupio je Željko Kukec, poduzetnik na području proizvodnje betona i betonske galanterije iz Ivanić Grada. Njegova tvrtka „Kukec“ d.o.o. čiji je i direktor, od 1995. godine se bavi proizvodnjom i prijevozom svježeg betona, najprije na području Ivanić Grada, a od 2011. godine imaju ispostavu i betonaru i u Bjelovaru, tako da su prisutni na tržištu Zagrebačke, Sisačke, Bjelovarske i Koprivničke županije zapošljavajući 27 radnika i 25 raznih radnih i prijevoznih strojeva. Pored toga sestrinska tvrtka, što potvrđuju i internet stranice, „Beton Kukec“ bavi se proizvodnjom betonske galanterije.

Kako nam je  prilikom jučerašnjeg posjeta Filipovcu rekao vlasnik Željko Kukec, ovo su bile i poslovne reference koje su ga motivirale za investiciju u novi pogon u ovom kraju. Naime, između Ivanić Grada i Slavonskog Broda, te Bjelovara nema betonare tih kapaciteta i značajan dio tog  prostora, 50 kilometara u krug koliko dozvoljavanja tehnologija i ekonomija prijevoza svježeg betona, trebala bi pokrivati betonara u Filipovcu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posredstvom Poduzetničkog centra Pakrac najprije je razgovarao oko kupovine betonare tvrtke Kip. No, kada to nije realizirano prebacio se na bivšu betonaru PAK Konstruktora. Pritom mu nije smetala trenutna zapuštenost betonare u Filipovcu. Nakon što ju je otkupio za oko  milijun i pol kuna, u proteklih mjesec-dva je očistio zapušteno dvorište, investirao oko 250.000 kuna u elektroniku i informatizaciju starog pogona za proizvodnju betona, jučer smo ga zatekli gdje sa stručnjacima iz Čakovca, licenciranim za atestiranje betona i svoja nova tri radnika priprema početak probne proizvodnje za koju je ulazni materijal već dovezen.

Kako nam je rekao, cilj je uhvatiti još dio ovogodišnje građevinske sezone i što prije početi s isporukom betona jer već ima neke ugovore za isporuku s lokalnim i okolnim izvođačima, prije svega tvrtkom Strabak koja u Lipovljanima priprema izgradnju novog izlaza/ulaza na autoput. Preko zime bi sadašnju elektroničku i informatičku modernizaciju betonske miješalice nadopunio novim strojarskim postrojenjem i svim ostalim neophodnim zamjenama kako bi betonara s početkom iduće građevinske sezone mogla započeti s isporukom i dostavom na gradilište svih standardnih vrsta betona, bilo da je riječ o velikim kupcima, bilo o privatnim  malim investitorima. Zbog toga će trebati zaposliti još desetak radnika iz ovog kraja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dogodine i proizvodnja betonske galanterije

U drugoj fazi, dogodine, započeo bi s adaptacijom postojećih devastiranih zatvorenih proizvodnih pogona u kojima je plan pokrenuti proizvodnju betonskog crijepa i još nekoliko vrsta betonske galanterije što će značiti i novo zapošljavanje.

Direktor nove tvrtke na našem području ističe vrlo dobar prijem koji je imao kod lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane, ali i u Poduzetničkom centru Pakrac, gdje je ostvaren prvi poduzetnički kontakt s ovim krajem. Oni su mu zajednički otvorili neka vrata i dodatno uvjerili da bi od dolaska u ovaj kraj korist mogla biti obostrana, a opstanak ne samo kratkotrajan, kakvih smo slučajeva u, ne baš blistavoj povijesti obnove gospodarstva, imali nebrojeno.

Niša manje bitno, gospodin Kukec ističe da uvijek kada dođe u neku sredinu raditi nastoji zaživjeti s njom, te naglašava spremnost da u svojim mogućnostima pomogne sportskim i kulturnim udrugama, crkvi i slično.