Čak devet od deset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojima je projekt papirnato radio Poduzetnički centar Pakrac razveselio je pozitivan odgovor  zahtjeva za Mjeru  6. Ruralnog razvoja za provedbu operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih obiteljskih gospodarstava" što podrazumijeva ukupan priljev od  1.024.470 kuna raspodijeljenih na devet OPG-a, što u konačnici iznosi 15.000 eura po jednom nositelju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. OPG-ovci će sredstva na račun dobiti u dva jednaka dijela na način da uplata prve polovine odobrenih sredstava stiže odmah po priloženom zahtjevu, dok druga polovina novca na račun sjeda po završetku provedbe kandidiranog projekta.

Iako je 90 postotna uspješnost kandidatura respektabilna brojka, ona u načelu i nije konačna jer se i onaj posljednji zahtjev nalazi u završnoj obradi pa do pisanja ovog izvještaja još nismo dobili konačnu ocjenu nadležnih.

Vladimir Gazić, stručni suradnik u Poduzetničkom centru Pakrac, zadovoljan je rezultatima i pojašnjava da su ovo rezultati projekata pisanih još prošle godine i koji su odrađeni zaključno s 31. srpnja 2015. godine pa je ovakva pozitivna povratna informacija ujedno i odlična preporuka malim poljoprivrednicima koji se nisu odlučili u eventualnu investiciju upustiti onda, da to urade već narednih dana jer je sljedeći natječaj za Mjeru 6, dakle potpuno isti, najavljen već za listopad ove godine.

"Poduzetnički centar Pakrac sa svojim stručnim timom stoji na raspolaganju svim zainteresiranima, a posebno apeliram na sve koji se namjeravaju kandidirati za Mjeru 6, da se jave čim prije zbog izrade određene baze zainteresiranih pa da na taj način, što je moguće više, skratimo potrebnu proceduru i put od zahtjeva do realizacije, na najmanju moguću mjeru", preporučuje Gazić.

Poduzetnički centar Pakrac trenutno radi  i na pet projekata za natječaj e-Impuls, koji je namijenjen za mikro i mala poduzeća do 50 zaposlenih. Natječaj je otvoren do kraja rujna, ali je preporuka da se svi zainteresirani jave što prije, ako je moguće već  tijekom kolovoza.

Novi nasadi, mehanizacija, uređenje zemljišta...

Prema uvidu u sedam projekata s našeg području koje je radio PCP oko 800.000 kuna bit će uloženo u razvoj voćarstva (aronija, jabuka), mehanizacije (više traktora) uređenja poljoprivrednog zemljišta (sustavi navodnjavanja), pčelarstvo te postavljanje fotonaponskih ćelija i dogrijavača vode, kao i djelomično izgradnje radnih i spremišnih  prostora.

Od tih devet zahtjeva 7  je s područja Pakraca i Lipika, te po jedan iz Jakšića, odnosno Jasenovca. Istovremeno je odobreno još 10 zahtjeva s pakračko-lipičkog područja koje je stručno pripremila Lira ili netko drugi pa će u ovoj mjeri i u ovom krugu na ovom području započeti s realizacijom ukupno 17 projekata u ukupnoj vrijednosti od bezmalo 2 milijuna  kuna. Popis OPG-a koji su uspješno kandidirali projekt može se vidjeti na internetskim stranicama Agencije za plaćanje u poljoprivredi.