DSC 0705 Medium

U povodu Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava 7. travnja, danas su na gradskoj tržnici studenti šeste godine medicine iz Zagreba provjeravali različite rizične čimbenike naših sugrađana: mjerili visinu, težinu, određivali indeks tjelesne mase, mjerili opseg struka i bokova koji govori o kardiovaskularnim rizicima, određivali vrijednosti krvnog tlaka i šećera u krvi, savjetovali ih vezano za izmjerene vrijednosti te upućivali da se jave svom izabranom liječniku ukoliko su neke od vrijednosti bile izvan referentnih. Aktivnosti su to koje svake godine provodi Zavod za javno zdravstvo naše županije u suradnji s Domom zdravlja, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Palijativnim timom LiPa te drugim partnerima.

DSC 0703 Medium

Pod sloganom „Zdravlje za sve“ ove je godine pozornost na pravu na zdravlje, kao osnovnom ljudskom pravu, doznajemo od dr. med. Jasmine Kovačević, voditeljice požeško-slavonske Službe za javno zdravstvo koja je dodala da su ovakve javnozdravstvene akcije na području Europske unije prilika i za apel vladama što bi trebalo učiniti da bi se živjelo zdravije.

DSC 0706 Medium

Zagrebačkim studentima ovo je samo jedna od javnozdravstvenih aktivnosti na kojoj sudjeluju u sklopu kolegija Zdravlje u zajednici. Cijela završna godina boravi tjedan dana na području naše županije i osim ovakvih aktivnosti, obilaze bolnice, škole i građane s patronažnom službom te sudjeluju na seminarima i drže predavanja.

DSC 0704 Medium