obnova bunara naslovna

Putem prema Daruvaru u mjestu Omanovac za oko vam može zapeti omalena tabla koja upućuje na izvor vode, a budući kako je na istoj logotip Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac - Lipik, obratili smo se Tomislavu Novincu, predsjedniku Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac - Lipik, kako bi nam rekao nešto više o istoj.

obnova bunara tekst

Saznajemo kako su članovi udruge obnovili zapušteni bunar u mjestu Omanovac, po idejama i motivima inicijatora obnove Antuna Maroševića. „Odazvali smo se na poziv gospodina Maroševića i pomogli mu uz sponzorstvo Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske pri provedbi ideje o obnovi bunara za kojeg se pretpostavlja kako je iskopan 1736. godine, kada je proveden prvi popis stanovništva u tom mjestu. Nakon što je inicijator raskrčio put do bunara koji je bio podosta zapušten, 8. studenog 2023. godine smo ga uredili po njegovim idejama i motivima te između ostalog naveli i prve žitelje mjesta Omanovac“, izjavio je Novinc.

Tako je Marošević obnovom bunara, napisavši i pjesmicu Omanovcu (zanimljivost je i da njegov potpis sadrži sva slova njegova imena i prezimena), a uz već poznato etno izletište Čantalo koje je i sam opisao kao mali raj u čistoj prirodi okružen gustom šumom nadomak rijeke Bijele, odao počast svom rodnom i najdražem mjestu.

DSC07411-Medium
DSC07414-Medium
DSC07415-Medium
DSC07416-Medium
DSC07419-Medium
DSC07420-Medium