ostaci oklopnjaka foto Deni Marčinković

Ostaci oklopnog vozila TOP 1, s kojim su pripadnici hrvatske policije i A satnije Bjelovar upali u zasjedu u Kusonjama 8. rujna 1991., premješteni su sredinom svibnja u Bjelovar gdje će biti izvršena kompleksna obnova, s obzirom da su od izvornika ostali samo podvozje i kupola.

Kako nam je rekao Ivica Širac, jedan od glavnih izvođača radova, 29 ljudi je u periodu između 26. kolovoza i 15. rujna 1991. improvizirano, po nacrtima njega i Matije Ivanovića, iz glave konstruiralo i napravilo dva oklopnjaka te su ih nazvali TOP 1 i TOP 2. Primarna namjena im je bila odvoz hrane i izvlačenje ranjenika. Na oklopu su radili: Jozo Ajman, Franjo Bec, Zlatko Brdal, Josip Čarnojević, Boro Černi, Dalibor Duchač, Vitomir Dvoržak, Stipan Grgić, Matija Ivanović, Antun Jozipović, Ivo Janža, Slavko Koči, Petar Lesičak, Jozo Major, Marijan Malogorski, Marko Matijašević, Mijo Markušić, Damir Marošević, Marko Martinelli, Miro Nemec, Robert Nemec, Josip Penezić, Zvonko Rek, Drago Skalnik, Ivica Skalnik, Ivica Širac, Stjepan Širac, Vjencislav Štrbac, Ivo Šmit.

Nakon obnove u planu i dokumentarac o Kusonjama

Obnovu oklopnjaka obavit će bjelovarski bravarski obrt MA-PA, a trebala bi biti završena do 8. rujna, kada se obilježava 32 godine od pogibije 20 hrvatskih branitelja. U vozilu će se nalaziti povjesnica tog događaja, dok će vanjština u potpunosti odgovarati izvornom obliku. Nakon završetka radova, vozilo će biti izloženo na prostoru Galerije "Barutana 1991." u Bjelovaru kao simbol sjećanja na taj herojski i tragičan događaj hrvatske suvremene povijesti, a postoji i ideja o snimanju dvije epizode dokumentarca o Kusonjama.

 

izvor fotografije: Deni Marčinković