Miroslav ugovor

''LAMPSI - Podrška lokalnoj zajednici'' naziv je projekta Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika kojoj je odobreno 361.199,75 kuna na Javnom pozivu ''Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice''. Projekt je financiran u 100-postotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda, a  predsjednik udruge Miroslav Ivančić nazočio je 23. prosinca svečanom potpisivanju i uručivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava od strane predstavnika Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Partneri projekta su Udruga djece branitelja Domovinskog rata Pakrac-Lipik i Grad Pakrac, a projektne aktivnosti koje će se provoditi odnose se na edukacije i vježbe za odgovaranje na krizne situacije u lokalnoj zajednici, pružanje psihološke i savjetodavne pomoći osobama koje su pretrpjele traumu, stres ili gubitak, razvoj kriznog volontiranja te educiranje o istom, organiziranje građanskih akcija, unaprjeđenje u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija, izrada priručnika za samopomoć i podršku ranjivim skupinama te opremanje prostora udruge.

Naziv projekta LAMPSI dolazi od grčke riječi koja znači bljesak, a projekt omogućava stjecanje znanja i vještina za trajni boljitak rada udruge, prilagođavanje aktivnosti kriznim situacijama, oplemenjivanje zajednice adekvatnim reagiranjem na njene potrebe te je polazište za jačanje kapaciteta udruge koja u svojoj maloj zajednici može učiniti velike korake s ciljem podrške svojim članovima, ali i zajednice u cjelini.

S obzirom da je riječ o prvom europskom projektu koji će ova udruga provoditi, on će biti važan temelj za stjecanje iskustva u provedbi EU projekata, što je posebno važno kako bi udruga mogla aplicirati na natječaje za udruge koji se u sljedećoj financijskoj omotnici očekuju, rekla nam je Zrna Garača, viša stručna suradnica za gospodarstvo i EU fondove Grada Pakraca.