Redovnom skupštinom Centar za podršku i razvoj civilnog društva “Delfin” Pakrac sinoć je u gradskoj vijećnici obilježio 15 godina djelovanja,  nastavit će danas i naredna dva dana u prostorijama Udruge, u zgradi „stare škole“, uključivanjem u svehrvatsku akciju Dani otvorenih vrata udruga  „Gledaj (u)druge“.

Kako je na skupštini izvijestila predsjednica Mirjana Bilopavlović, najznačajnije prošlogodišnje aktivnosti „Delfina“ su bili provođenje dva projekta „Pomoć i podrška žrtvama i svjedocima dostupna svima“ koji je odobren i financiran od Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske i koji će se provoditi tijekom cijele ove godine, a obuhvaća razne aspekte psihološke i prave pomoći žrtvama raznih naselja.

Drugi značajan lanjski projekt je proveden u požeškoj kaznionici gdje su pružali razne oblike psiho-socijalne, ali i materijalne pomoći djeci čije majke se na odsluženju zatvorske kazne.

U njihovom centru za pravcu pomoć koji je dostupan svima građanima svim sredstvima komunikacije i u kojem volonterski radi diplomirana pravnica lani se za pomoć obratilo  46 osoba  koje su ostvarile 102 savjetovanja, najčešće iz domena obiteljske problematike, vlasničkih odnosa, ali su i napisane konkretne žalbe, molbe, ovrhe....

Predsjednica M. Bilopavlović je ocijenila da je lanjska godina  bila političkom netolerancijom nepovoljna za udruge civilnog društva pa neće biti zapamćena po dobrom. Izvješćujući o aktivnostima ukazala na brojnu suradnju koju „Delfin“ ima s drugim udrugama civilnog društva s područja Hrvatske, raznim udrugama koje imaju za cilj pomoć ugroženim socijalnim skupinama zaključivši da su prepoznatljiviji na  nacionalnoj razini nego na lokalnoj. No unatoč tome pohvalila je suradnju s medijima.

Udruga ima samo devet redovnih članova, te sedam podupirućih, ali u njene aktivnosti uključuju se i  drugi građani.

Sudeći prema financijskom izvješću, Udruga odlično posluje jer su lani ostvarili  prihode od 106.000 kuna od čega iz gradskih proračuna 5.000, međunarodnih donacija 7.500, a najveći dio kroz natjecanje na programima. Istovremeno su potrošili 74.000 kuna od čega 25.000 na plaće jednog zaposlenika, 11.500 na honorare i 3.500 na putne troškove pa su na kraju godine na računu imali za prilike u pakračkim udrugama nevjerojatnih 83.000 kuna. No kako su rekli, dio sredstava je unaprijed ostvaren prihod za nastavak provođenja lanjskih programa koji su i zamišljeni u realizaciji kroz dvogodišnji ciklus.

Osim članova Udruge skupštini su ako gosti prisustvovali dožupan Miroslav Grozdanić, novi pakrački dogradonačelnik Nikola Ivanović koji je  naglašen i kao značajan partner u provođenju međunarodnog volonterskog kampa  u kojem je lani bilo 13 sudionika,  izaslanstvo Udruge antifašista kaso i drugi suradnici u provođenju projekata.