Uz redovite tjedne probe folklora za djecu i odrasle, Češka beseda Prekopakra u ovoj godini osmišljavat će programe i sadržaje kojima je cilj uključivanje djece u rad skupine. Posebna će se pozornost pridavati sudjelovanju na manifestacijama u organizaciji Besede, Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj,  gradova Pakraca i Lipika te suradnji s češkim besedama i vijećima češke nacionalne manjine na lokalnoj, ali i na regionalnoj razini. Tim se putem želi na prikladan način što bolje prezentirati češki folklor, tradicionalna kuhinja i kultura, ali i njegovati jezik. U planu je i organizacija centralne manifestacije u okviru Dana češke kulture, nastavljajući tradiciju manifestacije „Knedliky“ u trajanju od tri dana održavanjem izložbi, kreativnih radionica za djecu,  nastupom sekcija i zborova društava prijatelja te druženjem uz tradiciju. Tako je prezentirao program rada za ovu godinu Igor Matek, tajnik Besede, na skupštini održanoj 6. svibnja u Češkom domu u Prekopakri. To su  ujedno bili i osnovni naglasci iz lanjskih aktivnosti.

Matek je posebno zahvalio Gradu Pakracu za pomoć pri tiskanju njihove monografije „Češka beseda Prekopakra 1907.-2007.“, autora Siniše Njegovana Stareka, koja je predstavljena u ožujku ove godine, a sažima stogodišnju povijest Čeha na našem području.

Okupljene članove, goste i prijatelje pozdravio je Antun Roček, predsjednik Češke besede Prekopakra, zahvalivši na odazivu, a skupštini su nazočile i Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica,  Gabriela Sabo Seleši, voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Pakraca te Libuša Stranjik, predsjednica Savez Čeha u Republici Hrvatskoj. Službeni dio skupštine obogaćen je kulturno-umjetničkim programom i prezentacijom češke gastronomske, glazbene i plesne tradicije.

„Posebno mi je drago što ste skupštinu započeli odavanjem počasti minutom šutnje poginulim hrvatskim braniteljima koji su bili i pripadnici češke nacionalne manjine i za koje znamo da su itekako sudjelovali u Domovinskom ratu braneći svoje kuće i svoje obitelji rame uz rame s Hrvatima i ostalim nacionalnim manjinama koje cijene i vole svoju domovinu. Nadam se da će naši odnosi i dalje ostati prijateljski, dajem vam svoju potporu. Čestitam vam na radu s djecom i hvala što im prenosite sve ono što su vama prenijeli vaši preci“, rekla je gradonačelnica Blažević iskoristivši priliku zahvaliti za odaziv Besede na sve pakračke manifestacije te poželjeti i nadalje uspješan rad.