banovac otvorenje naslovna

I ove godine program polu-jubilarnog 15. Slavonskog banovca već poslovično vodi meštar Mario Barać, a program svečanog otvorenja otvorio je Zbor Osnovne glazbene škole Pakrac, izvedbom himne Republike Hrvatske uz klavirsku pratnju Tee Silađi. Barać je nakon svečanog intoniranja himne predstavio uzvanike, među kojima i gradonačelnike Pakraca, Lipika i Požege, Anamariju Blažević, Vinka Kasanu i Željka Glavića, koji je ujedno Sajam i proglasio otvorenim.

Osim gradonačelnika Pakraca i Požege, gostima sajma obratio se i zamjenik županice Požeško-slavonske županije, Ferdinand Troha, a uvodno u ime suorganizatora Marko Štor, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika. U prvom su redu sjedili još i Davor Huška u svojstvu izaslanika ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kao i cijenjeni gosti i prijatelji Grada Pakraca iz inozemstva, Zoltán Horváth, gradonačelnik Čeprega, zatim Paulina Škradova, načelnica Jasenova sa zamjenicima, vijećnici Grada Dolny Kubin, Emilija Jurčikova i Jan Briestensky, kao i članice Udruge CRO-FEMINA iz Subotice.

Grahfest okupio rekordnih 112 ekipa

Pakrac je grad bogate povijesti savjetovanja, a danas će se na sajmu Slavonski banovac predstaviti 94 izlagača iz čak 10 hrvatskih županija. „Bogatom ponudom naših izlagača te pratećim sadržajima promičemo tradicionalne vrijednosti, spajajući potencijale ruralnog razvoja i turizma kao gospodarske grade koja se u ovom dijelu Hrvatske razvija iz godine u godine“, pripomenuo je Barać.

banovac otvorenje barac

Po sedmi put u sklopu Sajma organizirana je i Eno-gastro prezentacija, a zahvaljujući Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika te odličnim odnosima s ostalim kolegama obrtnicima, danas su u Pakracu obrtnici iz 20 udruženja iz čitave Hrvatske, od Metkovića i Imotskog pa sve do Vukovara, kao i branitelji iz Kaštela i Sinja koji su, zajedno s braniteljima Pakraca i Lipika obogatili ovogodišnji sajam. Osim toga, sa svojim tradicionalnim jelima predstavit će se i predstavnici talijanske, srpske i češke nacionalne manjine koji žive na ovom području.

„Važan dio Sajma svakako je i Grahfest, natjecanje u kuhanju graha koje je pokrenulo i koje organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika, a ove godine natječe se rekordnih 112 ekipa iz cijele Hrvatske“, dodao je Barać. Osim toga, kao i svake godine, opet imamo bogatu ponudu Srednjevjekovnog festivala na kojemu uz naše lokalne vitezove i streličare Slavonskog banovca te članove Povijesnog društva Pakraca i Lipika danas sudjeluju i gosti iz Orahovice, Koprivnice i Zagreba.

Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac i njihovi volonteri organiziraju „Dječji kutak“ koji ove godine protječe u znaku Spahijskog podruma, budućeg doma knjižnice i muzeja. Nakon cjelodnevnog druženja i uživanja u hrani, piću i navedenim sadržajima, slijedi koncert grupe Magazin, tako da na cjelodnevnom Sajmu Slavonski banovac svatko može pronaći nešto za sebe.

FOTOGALERIJA

Sve više obrta

U ime suorganizatora obratio se Marko Štor. „Iako živimo u ekonomski izazovnom vremenu, sa zadovoljstvom mogu konstatirati da naše udruženje iz dana u dan raste, a to potvrđuju i brojke. Trenutačno u sklopu Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika imamo 249 aktivnih obrta, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 22 obrta, a sveukupno zapošljavaju oko 500 radnika“, rekao je Štor.

banovac otvorenje stor

Podsjetio je kako je originalni Grahfest iz 2015. godine okupio 43 ekipe, isključivo s lokalnog područja, dok je ove godine sa 112 ekipa srušen rekord iz 2019. godine, kad je na njemu sudjelovalo 103 ekipe.

Istaknuo je odličnu suradnju s gradovima Pakracem i Lipikom, kao i županijom, koji obrtnicima nude niz pogodnosti i potpora koje su od velike pomoć te istaknuo nadu kako će se taj dobar, partnerski poslovni odnos nastaviti u ubuduće. Zahvalio je i svima koji pomažu i ulažu svoje vrijeme, trud i volju da ova najveća gradska manifestacija bude ovoliko uspješna, a za kraj pozvao sve da ne zaborave u 20 sati doći na proglašenje pobjednika ovogodišnjeg Grahfesta.

Recept za ovako uspješan sajam su vrijedni ljudi

„Dragi gosti i uzvanici, Pakračanke i Pakračani, svi naši gosti iz cijele Republike Hrvatske, ali i naši dragi gosti iz Slovačke, Mađarske, Vojvodine, dobrodošli na 15. Sajam Slavonski banovac“, riječi su kojima je svoje izlaganje otpočela pakračka gradonačelnica, Anamarija Blažević. „Često pitaju što je recept za ovakav Sajam. Recept su vrijedni ljudi, kako u gradskoj upravi, na čelu s našim pročelnikom za društvene djelatnosti, naše institucije, ustanove, škole, udruge koje 12 mjeseci u godini rade kako bi svi posjetitelji mogli uživati na našem Sajmu“, dodala je gradonačelnica.

banovac otvorenje anamarija

Složila se s prethodnim govornikom kako su velik temelj u izgradnji grada Pakraca postavili su upravo obrtnici te iskoristila priliku pozdraviti i nazočnog Zlatka Špiranca, predsjednika županijske Obrtničke komore. Naglasila je kako obrtnici u Pakracu imaju dugu tradiciju djelovanja, pri čemu je naše udruženje obrtnika staro više od 200 godina te prisnažila kako su zajedno s ostalim sugrađanima, uključujući i predstavnike nacionalnih manjina, gradili naš grad, a to se nastavlja i danas. Gradonačelnica je pritom uputila pozdrave i hrvatskim braniteljima koji su na današnji dan ovamo došli iz cijele Republike Hrvatske.

„Upravo su obrtnici ti koji stvaraju radna mjesta, zahvaljujući kojima prehranjuju i svoje obitelji, ali i druge obitelji na području naša dva grada te nam je izuzetno drago što njihov broj raste. Ponosni smo na vas, na svakog obrtnika koji upravo u Pakracu vidi svoju poslovnu priliku“, vratila se gradonačelnica na nemjerljivu važnost obrtništva. Pridodala je kako smo ponosni i na našu kulturu i tradiciju, na sve ono što baštinimo stoljećima unazad. Podsjetila je kako je Pakrac grad u kojemu je otvorena i prva kovnica novca još u 13. stoljeću, a tradicija sajmovanja održala se sve do dana današnjeg.

Bogata povijest i tradicija

Goste je pozdravio i dožupan Troha. „Cijenjene dame i gospodo, uistinu mi je zadovoljstvo danas biti u Pakracu i pozdraviti vas u ime premijera Andreja Plenkovića. Na sajmovima se uvijek tržilo i družilo, a rekao bih da je ovo u Pakracu još jedna potvrda kako na pravom mjestu, u pravo vrijeme i s pravim organizatorom moguće dobiti pravi recept za uspjeh ovakvog jednog sajma“, rekao je Troha. Naglasio je kako je Pakrac biser naše županije i ovog dijela Hrvatske. Osim što se u njemu kovao naš prvi novac, naša se županija po prvi put također spominje upravo u Darovnici hrvatsko-ugarskog kralja 1210., ovdje u Pakracu, dodao je.

banovac otvorenje troha

„Pakrac zauzima posebno mjesto i kao mjesto na kojemu je počeo Domovinski rat, a danas s ponosom postaje lijep srednjeeuropski gradić. Ovaj sajam to potvrđuje, jer ovdje se i gospodarstvo i svi ostali segmenti života razvijaju upravo u smjeru koji svi priželjkujemo“, rekao je zaključno.

Čast svečanog otvorenja ovogodišnjeg sajma pripala je požeškom gradonačelniku, dr. Željku Glaviću. Nakon uvodnih riječi pozdrava i osvrtanja na bogatu pakračku povijest, ali i na činjenicu kako je upravo u Pakracu počeo Domovinski rat u kojemu je obranjena tek uspostavljena hrvatska država, svima je poželio dobru zabavu i proglasio današnji 15. sajam Slavonski banovac otvorenim.

banovac otvorenje glavic

Proglašenje pobjednika Grahfesta u 20 sati

Nakon obraćanja uzvanika, svečanost je zaključena kulturno-umjetničkim programom koji su uveličale Pakračke mažoretkinje, mališani Dječjeg vrtića Maslačak, tamburaški orkestar Pakrac i zbor pakračke OGŠ te mladi plesači iz područne škole Badljevina.

banovac otvorenje mazuretkinje

U 15 sati počeo je centralni događaj sajma, 9. po redu Grahfest. Nakon proglašenja pobjednika, saznat ćemo tko će osvojiti glavnu nagradu, dvodnevni odmor za 8 osoba u kući za odmor Luka – Blaževci u Gorskom kotaru, na samoj granici sa Slovenijom. Druga nagrada donosi 5 ulaznica u vodeni park u Krapinskim toplicama te 10-litarski kotlića sa stalkom, dok će za 3. mjesto također biti dodijeljen 10-litarski kotlić. Podsjetimo, proglašenje pobjednika je u 20 sati.