Batinjani naslovna

Obilježavanje 33. obljetnice pogibije 19 hrvatskih branitelja u Batinjanima i Gornjoj Obriježi 6. listopada 1991. obilježeno je danas pored Memorijalne spomen kapelice u Gornjoj Obriježi polaganjem vijenaca i komemoracijom za branitelje Pakraca i Lipika koji su poginuli tog dana.

Današnja su komemoraciju organizirali Hrvatski časnički zbor Pakrac – Lipik i Grad Pakrac. U akcijama u listopadu 1991. godine u Batinjanima i Gornjoj Obriježi svoje su živote za slobodu Hrvatske položili:

Ivica Baschiera, Aco Bartoluci, Marijan Divjak, Dalibor Duchač, Goran Feltrin, Ivica Feltrin, Josip Feltrin, Stjepan Feltrin, Đuro Haramustek, Ivica Hrgar, Stevo Hrgar, Željko Jurić, Marijan Krejči, Tomislav Kuhar, Zdravko Mance, Stjepan Mateš, Svetomir Mercluft, Stjepan Širac i Drago Živančev.

FOTOGALERIJA

Vijence su između ostalih položili članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja i civila u Batinjanima i Gornjoj Obriježi, zatim Anamarija Blažević, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca, zatim Dren Stoček, voditelj Veteranskog centra podružnica Daruvar i izaslanik Ministra obrane RH, Vjekoslav Šuperina, viši savjetnik Područnog odsjeka za poslove obrane Požega, kao i dožupan Ferdinand Troha, izaslanik županice Požeško-slavonske županije.

Zločin ne smijemo oprostiti

Batinjani Capek

„Poštovani roditelji i obitelji hrvatskih branitelja, poštovani branitelji i učesnici događanja '91. i ostali poštovani uzvanici. Neke stvari pokušali smo maknuti od sebe i nastaviti živjeti dalje, neke smo i zaboravili, ali neke su nam ostale duboko u sjećanju. Kao učesnik ratnih događanja ispričat ću neku svoju verziju, svoje viđenje te akcije. '91. godine, svi koji su bili ovdje znaju da nam je komunikacija bila slaba, nismo imali čime komunicirati, znali smo da Pakrac dobiva svakodnevne „porcije“ granatiranja. Na Badljevinu je krenulo žestoko granatiranje od 4. do 6. listopada, uključujući avionske i helikopterske napade. Vidjeli smo da se nešto opasnije sprema, jer to više nisu bila sporadična minobacačka djelovanja, već sustavno gađanje. U to su vrijeme razorene mnoge kuće, kao i crkva i dom“, rekao je Marijan Čapek, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik, prisjećajući se tih nemilih ratnih događaja. Naglasio je i kako zločin ne smijemo oprostiti jer bismo opraštanjem takvog zločina sami počinili još veći zločin.

Batinjani Capek

„Prije svega izražavam duboko suosjećanje ispred Požeško-slavonske županije svim obiteljima koje su na ovom mjestu prije 33 godine izgubile svoje najmilije. U kolektivnoj memoriji neke zajednice, grada, nekog kraja, uvijek postoje neki prijelomni datumi. Postoje trenuci koji predstavljaju odrednicu i koji su značajni do te mjere da vrijeme mjerimo prije i poslije njih“, rekao je u svom obraćanju zamjenik županice Troha. Dodao je kako su to bili tužni trenuci za Pakrac, ali i za cijelu domovinu.

Batinjani Blazevic

„Prenosim vam pozdrave Hrvatskog sabora, gospodina Gordana Jandrokovića, pozdravljam vas i u svoje osobno ime, kao ponosna gradonačelnica ponosnog grada-heroja, Pakraca. Iskoristit ću priliku osobno zahvaliti povjesničaru Branku Križanu koji upravo sa svojom ekipom radi na prikupljanju svjedočanstava hrvatskih branitelja kako bi ih otrgnuo zaboravu. Branitelji Pakraca zaslužili su imati na jednom mjestu napisano što je ovdje bilo, kako zbog sebe, zbog svih onih kojih danas više nema s nama, ali i zbog mlađih generacija koje ovdje ostaju živjeti, raditi i graditi Pakrac te ga učiniti još i puno ljepšim nego što je danas“, zaključila je obraćanje uzvanika pakračka gradonačelnica Blažević, a priliku je iskoristila i kako bi još jednom zahvalila ministru Tomislavu Medvedu zahvaljujući čijoj će se podršci sukladno novom zakonu o hrvatskim braniteljima upravo u Pakracu izgraditi novi Centar za branitelje.