spanovica naslovna

U Gradskoj vijećnici kompleksa Janković, 4. listopada održana je projekcija dokumentarnog filma „Španovački memento“ redateljice i scenaristice Nade Prkačin. Okupljenima se prije same projekcije obratila ravnateljica gradskog muzeja, Jelena Hihlik.

„Jako mi je drago što ste došli podijeliti svoje vrijeme s nama i pogledati zajedno film „Španovački memento“. Film je već prikazan u Španovici, Lipiku i Požegi, a ovo je njegova premijera u Pakracu. Svi ovdje prisutni dobro znamo što se dogodilo u Španovici, međutim šira javnost možda i ne zna toliko o svemu tome. Cilj ovog filma jest da se ta priča o Španovici proširi i da se eventualno pruže odgovori na neka pitanja o španovačkoj tragediji, kao i da se očuva sjećanje na sve ono što se dogodilo“, rekla je Jelena.

spanovica jelena

Ova velika tragedija dogodila se upravo na današnji dan, 4. listopada 1942., ali u filmu se ne govori samo o tome, već i o samom selu, ljudima koji su u njemu živjeli i o tome zašto je upravo Španovica toliko posebna. Ravnateljica muzeja prenijela je i pozdrave pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević koja zbog saborskih obaveza nije mogla biti prisutna, ističući kako ona podržava zajednicu Španovčana, kao i sve što se radi kako se cijela priča i tragedija Španovice ne bi zaboravila.

Boris Pleša iz zajednice Španovčana kratko je pozdravio okupljene te uputio par riječi u vezi predmetnog dokumentarca. „Velika je stvar što je u vrijeme snimanja filma bilo dosta živih ljudi koji su mogli posvjedočiti događajima iz 1942. godine. Ovaj film predstavlja dosta duboku analizu koju su odradili stručni povjesničari“, rekao je Pleša, nakon čega se pristupilo projekciji filma.

spanovica plesa