ukrajina gradonačelnica Medium

Grad Pakrac je od 13. do 17. studenog bio domaćin predstavnicima ukrajinskog grada Mykhailivka kroz shadowing program koji se odvija u sklopu projekta U-LEAD Bridges of Cooperation koji vodi NALAS – Mreža udruženja lokalnih vlasti jugoistočne Europe i ured GIZ-a u Kijevu. U Hrvatskoj je projekt podržan od strane Udruge gradova.

Glavni cilj projekta je mentoriranje i pružanje podrške ukrajinskim gradovima, a kako bi isti ojačali svoje kapacitete, proveli određene infrastrukturne projekte i pripremili se za iskorištavanje EU sredstava, pri čemu je snažan naglasak stavljen na učenje o načinima rada i pristupima kojima se Pakrac koristi u spomenutim područjima.

ukrajina tušek

Ukrajinski predstavnici kroz niz sastanaka i predavanja upoznati su s mnogim temama, uključujući tematiku EU fondova, kroz prezentaciju pripremljenih, završenih infrastrukturnih projekata u planovima i prezentaciju projekata socijalnog karaktera. Pritom su i obišli neke od njih, uključujući Gradsku šetnicu, Spahijski podrum i Prvu zemaljsku bolnicu, budući Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam.

ukrajina omanovac

Prezentiran im je budući sportsko-rekreacijski centar/kompleks, a organiziran je i obilazak budućeg centra, pri čemu se pričalo o razvoju sporta u Pakracu i sportskim projektima te su razmijenjena iskustva, a obišli su i Sportsku zajednicu Grada Pakraca. Naposljetku su obišli i Poduzetničku zonu / PCP i posjetili Sklonište za životinje na Bučju.

U sklopu posjeta održan je i sastanak s gradonačelnicom Anamarijom Blažević na kojemu su neke od tema bile ratna obnova i ratne štete, uzimajući u obzir da se 70 km od njihovog grada upravo vode borbe. Osim toga, upoznati su s ne tako davnim ratnim događanjima u Gradu kroz posjet spomen ploči ispred Policijske postaje, mjestu gdje je započeo Domovinski rat, Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima, posjet spomen području na Bučju i Kusonjama i drugo.

ukrajina kuglanje

U turističkom dijelu programa održana im je prezentacija turističkih projekata (TZ Grada Pakraca) te su posjetili pakračke muzeje (Muzej Grada i Muzej vojne i ratne povijesti), Omanovac i Ergelu Lipik. Posjet je zaključen radnim sastankom s koordinatoricama projekta ispred Udruge gradova Lucijom Jusup i Grada Pakraca Ivanom Šušnjić zbog razmjene stečenih dojmova i najave zajedničkih dodatnih aktivnosti.

ukrajina udruga gradova