banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

erasmus gosti

Osnovna škola braće Radića Pakrac organizirala je danas prigodni program dobrodošlice učenicima i učiteljima iz pet partnerskih država, odnosno škola s kojima sudjeluju u projektu nazvanom „Become European math champions – Postanite europski prvak u matematici“, koji se odvija u okviru programa Erasmus +.

“Čast nam je biti domaćin na ovom projektu kroz kojeg učenici uče o partnerstvu, razmjenjuju matematička znanja i ideje, a povećat će ne samo znanja iz matematike, nego i iz engleskog jezika, s obzirom da je on glavni jezik komunikacije između škola partnera. Osim toga, učenici upoznaju druge obrazovne sustave, kulture i stječu brojne prijatelje“, rekla je ravnateljica škole Sanja Delač i zahvalila koordinatorici projekta, učiteljici matematike, Manueli Paragi, ali i svim drugim učiteljima na sudjelovanju u pripremi ovog gostoprimstva.

sanja delač

Gradonačelnica Anamarija Blažević poručila je gostima da su došli u grad koji je ponosan na svoju povijest, kulturu i na područje na kojem živimo. „Drago mi je da se u našoj školi provode ovakvi projekti, jer smatram da je izmjena znanja i poznavanje drugačijih kultura jako važna, te stoga pozivam škole da se prijave na Erasmusove projekte kako bi što više naših učenika dobilo tu priliku međusobnog razmjenjivanja“.

Okupljenima se obratio i dožupan Ferdinand Troha rekavši da matematika, kao i glazba koju su danas izveli učenici pakračke škole, povezuje ljude bez obzira na naciju, kulturu, jezik. Zaželio je gostima da se lijepo provedu u našoj zemlji i u Pakracu, te da kući ponesu neka nova znanja i uspomene.

Kako doznajemo od koordinatorice Paragi, u Pakracu će gosti iz partnerskih škola ostati do petka i sudjelovat će u raznim školskim aktivnostima i radionicama koje je osmislio aktiv matematike u suradnji s ostalim nastavnicima, a osim obilaska Pakraca i Daruvara, gdje su gosti i smješteni, planiran je posjet Plitvičkim jezerima. Ovo je peta od šest predviđenih mobilnosti, a naši učenici su do sad posjetili Španjolsku, Portugal, Grčku i Italiju, dok je posljednje putovanje u Rumunjsku zakazano za 1. svibnja ove godine kamo će odabrani učenici putovati u pratnji učitelja.

program za doček

Podsjetimo, projekt čija vrijednost samo u pakračkoj školi iznosi 29.900 eura započeo je 1. rujna 2020. godine, a iako je planirano da traje dvije godine, zbog Covida-19 i nemogućnosti putovanja i razmjene učenika, rok provođenja produžen je za još jednu godinu. Nositelj projekta je škola Escola Bertí iz Španjolske, a partneri su, uz našu školu, Agrupamento de escolas de Frazão - Portugal, 4th Primary School of Livadia - Grčka, Istituto Comprensivo De Amicis-da Vinci – Italija i Scoala Gimnaziala, Mihai Eminescu, Radauti – Rumunjska. Projekt podrazumijeva pet mobilnosti po šest dana sa po četiri učenika i nekoliko učitelja u pratnji, kao i domaćinstvo školama partnera u istom trajanju. Osim gostovanja u partnerskim državama, projekt je uključivao i razne online radionice putem direktne videokomunikacije te rješavanje zadataka iz matematike i engleskog jezika, što se najviše provodilo u vrijeme korone.

Prijem kod gradonačelnice

U poslijepodnevnim satima goste ovog Erasmus projekta primila je u gradskoj vijećnici gradonačelnica Blažević i ukratko ih upoznala s pakračkom poviješću, kovnicom novca, ali i početkom Domovinskog rata u Hrvatskoj. S obzirom da je i talijanska škola partner u ovom projektu, a na našem području ima velik broj pripadnika talijanske nacionalne manjine, gradonačelnica im je pojasnila povijest doseljavanja Talijana, ali i pripadnika drugih manjina, baš na područje zapadne Slavonije. Učenike je zanimalo imamo li originalne novčiće slavonskog banovca na što ih je gradonačelnica darivala replikama te pozvala da obiđu pakračke muzeje i sami se uvjere. Osim novčića, iz Pakraca će ovi učenici i učitelji ponijeti foto monografiju grada, te knjige o učiteljskoj školi i Domovinskom ratu.

prijem kod gradonačelnice

IMG2656
IMG2659
IMG2671
IMG2670
IMG2675-2
IMG2681
IMG2680

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.