banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

psihologija vijećnica

„Život je pun uspona i padova. Nikad ne znamo što nas čeka u budućnosti, ali i u teškim vremenima uvijek ima i lijepih stvari, stvari koje nas vesele i to je ono čemu trebamo težiti“, rekla je pakračka psihologinja Nataša Major na početku jučerašnjeg predavanja pod nazivom „Živjeti u vrijeme krize“, održanom u vijećnici kurije Janković, kojim je započeo 14. Tjedan psihologije u Pakracu.

 Na predavanju se moglo čuti na koji način su ljudske misli povezane sa osjećajima. Osobe koje se loše osjećaju hodaju pognute glave, ne vide ispred sebe, ne vidite što ih čeka, zaokupljene su same sobom i svojim mračnim mislima. S druge strane, one koje pozitivnije razmišljaju imaju dignutu glavu, gledaju naprijed u druge ljude, u ono prema čemu idu, imaju nekakve ciljeve i perspektivu. „U vrijeme kad smo svakodnevno bombardirani negativnim informacijama, nije realno očekivati da ljudi pršte od energije, zdravlja, entuzijazma, ali se trebaju naučiti dobro nositi sa takvim situacijama u ovom trenutku“, navela je psihologinja Major i dodala da je za mentalno zdravlje bitno, u prvom redu, dobro se osjećati.

N. Major

Kako bi preživjeli ova teška vremena i negativne misli pretvorili u pozitivne, važno je također baviti se nekom fizičkom aktivnošću, primjenjivati tehnike opuštanja kao što su disanje, meditacija ili molitva, ali i pronaći podršku u prijateljima i obitelji, jer je čovjek puno ranjiviji i krhkiji kad je sam nego kad ima „snop podrške“ od svojih najbližih.

Zanimljiva tema privukla je i ovaj put veliki broj posjetitelja, koji su sukladno epidemiološkim mjerama popunili sva mjesta u vijećnici, a Tjedan psihologije nastavlja se sutra, 18. veljače u 18 sati, predavanjem za maturante pod nazivom “Generacija COVID-18: kako maturirati u novom normalnom?” koje je pripremila psihologinja Ivana Marin.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.