Fond za zaštitu okoliša i energetsku obnovu je 26. lipnja objavio javni poziv za energetske obnove obiteljskih kuća za koji je osigurano 203 milijuna kuna. Javni poziv sa svim uvjetima sufinanciranja, kao i obveznim pripadajućim prijavnim obrascima, objavljen je na stranicama Fonda (http://www.fzoeu.hr/hr/nacionalni_javni_pozivi_i_natjecaji), a službeno zaprimanje natječajne dokumentacije započinje 1. rujna 2020. godine.

Cilj programa je potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

Sufinanciranje do 60 posto prihvatljivih troškova

Građanima će se tako, neovisno o lokaciji, do 60 posto sredstava sufinancirati povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa, poda, krova, zamjena stolarije energetski učinkovitijom te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava (vidi tablicu).

Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju više od 50 posto površine namijenjene stanovanju, do tri stambene jedinice ili kvadraturu do 600 četvornih metara. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna. Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže.

Za prijavu je potrebno pripremiti elektronske verzije (scanove) dokaza o prebivalištu, vlasništvu i zakonitosti građevine, ponudu izvođača, kao i ostalu dokumentaciju koja se navodi u tekstu Javnog poziva.

Uz ovaj, Fond je istoga dana objavio i Javni poziv za financiranje energetske obnove kuća socijalno ugroženih građana, vrijedan 32 milijuna kuna. Prema socijalnim kriterijima, centri za socijalnu skrb će koordinirati energetske certifikatore kako bi najugroženijim građanima pomogli u prijavi. Usluge certifikatora i trošak energetske obnove će ovim građanima biti u potpunosti podmireni od strane Fonda.

Najnoviji ciklus energetske obnove dio je Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine s ciljem povećanja energetske učinkovitosti postojećih kuća. Prve godine ova vrsta obnove provedena je posredstvom gradskih uprava koje su zaprimale prijavnu dokumentaciju i rangirale građane temeljem kojih je s područja Grada Pakraca obnovljeno četrnaest objekata. Naredne godine su gradske uprave izostavljene iz procedure, a građani su prijave slali odmah na adresu Fonda. Kroz dvogodišnje poticanje energetske učinkovitosti na pakračkom području ukupno je obnovljeno šezdeset obiteljskih objekata.

Pakračka tvrtka koja se nalazi na službenom popisu ovlaštenih certifikatora, odnosno njihov direktor, se prisjeća da je u tom prvom i drugom valu prije šest i sedam godina na području Pakraca i Lipika interes za energetsku obnovu iskazalo oko 900 domaćinstava, ali uz 80 postotno sufinanciranje. Prema njegovoj procjeni za prikupljanja obvezne natječajne dokumentacije neophodna je suradnja vlasnika, izvođača tvrtke i ovlaštenog certifikatora te bi to moglo koštati oko 2500 do 3000 kuna. No njegova tvrtka više nije zainteresirana za takve poslove jer su se u međuvremenu posvetili većim projektima.

Tablica: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost