Prvi natjecateljski dan na Cedevita Lipik 3x3 challenger, jubilarnom 20. turnira u 3x3 uličnoj košarci koji se jučer i danas održava u Lipiku protekao je u skladu s očekivanjima organizatora s tim da su zbog lošeg vremena utakmice prebačene s igrališta iz dječjeg doma u gradsku sportsku dvoranu, kao i da je iznenadni otkaz urugvajske ekipe nadomješten nastupom ekipe iz Ljubljane.
Unatoč promjeni mjesta odigravanja u planiranoj satnici su odigrane sve utakmice po kvalifikacijskim skupinama, pa će danas od 18 sati u završno razigravanje osam najuspješnijih. Mario Barač, član organizacijskog odbora lipičke udruge je kao karakteristiku jučerašnjih utakmica naglasio, uz uobičajenu kvalitetu, veliku izjednačenost ekipa koja je rezultirala velikim brojem neizvjesnih završnica.


Što se tiče današnjih utakmica, kao karakteristiku ističe da se u odnosu na prijašnje takve turnire kada je u završnici nastupalo najveći broj ekipa iz regije, ove godine među osam najuspješnijih po prvi put imamo ekipu Splita, niti jednu ekipu iz Slovenije i BiH-a te samo jednu iz Srbije.
U tijeku je seljenje igrališta iz dvorane u dječji dom i Barač vjeruje da će to, uz već spomenute kvalitetu i neizvjesnost završnice i ljepotu ambijenta na otvorenom biti dodatni mamac za publiku koje jučer nije bilo u prevelikom broju.
Program počinje u 18,20 sati utakmicom Splita protiv Moskve Inanomo (Rusija), dvadesetak minuta kasnije igrat će možda i favoriti Humpolec (Češka) protiv Nice (Francuska), potom Beograd (Srbija) i Princeton (USA), a četvrtzavršnicu će zaključiti Riga (Latvija) protiv ekipe Gagarin (Rusija). Nakon toga pobjednici će razigrati poluzavršnicu (20,30 sati), a o konačnom pobjedniku će odlučiti utakmica uspješnijih polufinalista predviđena za 22 sata. Utakmice poluzavršnice i završnice izravno će prenositi TV kanal Arena 2.
Po završetku natjecanja u nekadašnjoj robnoj kući predviđen je party simbolično po mjestu održavanja nazvan "Povratak u Budućnost vol. 2. party powered by Jägermeister" uz nastup domaćeg DJ Symart.

Puno novaca i volontera

Darian Husko, član organizacijskog odbora udruge Libox, zamoljen da komentira organizaciju je naglasio de je jedno od njenih obilježja svakako sudjelovanje u njoj jako puno volontera i dugotrajne pripreme koje su počele odmah lani nakon završetka 19. turnira.
„Puno nam su pomogle gradske službe, posebice komunalno poduzeće. Ako moram baratati brojkom, onda je u organizaciji sudjelovalo više od sto ljudi“, rekao je Husko.

S obzirom na viski rejting koji lipički turnir ima u svijetu ulične košarke, s obzirom na to da na njemu sudjeluju ekipe s četiri kontinenta, koliko sve to košta?
Jako puno jer je riječ o zahtjevnom događaju na svjetskoj razini. Troškovi se mjere u stotinama tisuća kuna.

Tko su najvažniji financijeri?
Prvenstveno naši glavni sponzori: Cedevita, Laško grupa i naravno Grad Lipik.

Koliko to košta porezne obveznike Grada Lipika?
Nisam upoznat s tim iznosom i o tome ne mogu razgovarati, ali mislim da će se kroz medijsku prezentaciju i reklamu poreznim obveznicima vratiti svaki novčić.

S obzirom na kvalitetu događaja zašto se publici ne naplaćuje ulaz?
Na nekim challengerima se ulaz naplaćuje. Mi to u Lipiku nismo nikada primjenjivali. Dijelom i zahvaljujući i sponzorima. Vjerujem da će danas nakon preseljenja igrališta, ovakva orijentacija se pokazati ispravnom, rekao je Husko.