banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Krajem 1991. godine, 29. prosinca 127. brigada HV Virovitica  sudjelovala je u akcija oslobađanja sela Brusnika koja je u večer toga dana obustavljena. Virovitički branitelji su se vratili na početne položaje osim njih dvanaest koji su ostali zarobljeni  ili poginuli u četničkoj zasjedi da bi par dana kasnije dobili informaciju da su svi zarobljeni i pobijeni. Tijela su razmijenjena 9. siječnja 1992. godine, a 2006. godine je podignuto spomen obilježje kod Brusničkog mosta. gdje je danas u povodu toga održana komemorativni skup uz nazočnost suboraca, predstavnika braniteljskih udruga s područja Virovitičke i Požeške županije, izaslanstava Virovitičke županije, gradova Virovitice, Pakraca i Lipika, te HVIDR-e Hrvatske.

Prisjećajući se događaja iz tih dana Zvonko Kožnjak, jedan od zapovjednika 127. virovitičke brigade, podsjetio je da iz tadašnja općine Virovitica u obrani Hrvatske na raznim ratištima sudjelovalo  oko 5500 Virovitičana ili svaki četvrti stanovnik od kojih je 136 poginulo.  Njih 12-orici iz ove akcije, kao i od ove godine sedmorici pripadnika 127. brigade koji su također poginuli na pakračkom ratištu izaslanstva su danas položila vijence na dvostrukom spomen obilježju.

U ime Grada Pakraca prisutnima se obratio Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća koji je istaknuo da bi najbolja počast bila pomoliti se i položiti vijence zbog činjenice da su počinitelji ovog zločina ostali nekažnjeni. No ipak treba vikati jer ovdje nije bila igrana video igrica nego je riječ o krvavoj stvarnosti za koje nikada nitko nije odgovarao, naglasio je Ivančić zavalivši svima koji se u ovakvim prigodama okupljaju.

Saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić podsjetio je da s ovog mjesta uvijek  prozivao nekoga zbog toga što su ovi zločini ostali nekažnjeni.

On je naglasio da  ovi heroji nisu poginuli u borbi već su mučki ubijeni nakon zarobljavanja i to je nešto što  ne možemo progutati i prešutiti. Stoga nije samo cilj ovog okupljanja odati počast, nego podsjetiti još jednom na nekažnjena zvjerstva počinjena iz mržnje prema hrvatskom puku. O tome ću govoriti dok god sam živ, jer me na to obvezuju ove žrtve, istaknuo je Đakić te nastavio:

„Organizator pobune u zapadnoj Slavoniji sa sjedištem u Pakracu je bio Veljko Đakula. On i danas slobodno šeće Pakracem , a najodgovorniji je za ovo zvjerstva kao i ona počinjena  na Bučju i sve druge koji su počinjeni na ovim prostorima zapadne Slavonije. Zato ne možemo šutjeti, ne možemo prestati govoriti i tražiti da se istina i pravda upotrebe kako bi počinitelji zvjerstava bili kažnjeni“, rekao je Đakić naglašavajući da će uvijek prilikom odavanja počasti poginulih  prijateljima, kao i sada 26 godina poslije, tražiti pravdu  ma koliko god to bilo prekasno.

U ime Grada Virovitice nazočne je pozdravio izrazivši zahvalnost poginulim sugrađanima Damir Marenić, zamjenik gradonačelnika kao i Darko Žužek, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije.

Nakon komemorativnog skupa kod Brusničkog mosta virovitička izaslanstva su paljenjem svijeća odali počast i petorci poginulih virovitičkih policajaca na pakračkom ratištu  kojima je pred dvije godine spomenik podignut u Ulici Kalvarija.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić