Prvim službenim ulaskom u zgradu bivše psihijatrije nakon evakuacije njenih pacijenata u noći na 29. rujna 1991. godine te otkrivanjem spomen ploče pred zgradom koja ukazuje na to što se ovdje dogodilo u Domovinskom ratu sinoć je na prostorima bivše pakračke bolnice obilježena najhumanija akcija Domovinskog rata u kojoj je iz ratnog okuženja pod okriljem noći na sigurno evakuirano 300 pacijenata i 20 članova osoblja pakračke psihijatrije.

Osim stvarnim i simboličkim povratkom ovoj povijesnoj zgradi, u odnosu na prethodna takva obilježavanja ovo je bila još po mnogo čemu drugačija. Zahvaljujući uglednim znanstvenicima-psiholozima iz Zagreba, osim o domoljubnom i povijesnom njenom značaju razgovaralo se i o znanstveno-etičkom, a po prvi put se u ovakvim prigodama razgovaralo i o samoj budućnosti zgrade.

Također sinoć o tijeku akcije nisu govorili  branitelji jer, kako je  to u uvodu rekao njen učesnik Marko Martinelli, o tome su sve već rekli  nebrojeno puta proteklih godina, a u odnosu na lanjsko takvo obilježavanje u međuvremenu je izašla napokon i knjiga “Pouka o čovječnosti“. Stoga su ove godine dali riječ drugim učesnicima: u ime šest vozača autobusa njihov doživljaj i tijek aktivnosti emotivno je ispričao Albert Satalo podsjećajući na popodnevni polazak iz Kutine, dolazak u Pakrac sporednim putovima, spuštanje bez svjetala i odlazak da bi u noći oko 1,30 sati stigli nazad u Kutini odakle je 150 pacijenata prebačeno u bolnicu u Popovaču, a isto toliko u Vrapče. Ispred medicinskog osoblja, je govorila dr. Tomislava Vidović uspjevši od silnih emocija uglavnom samo zahvaliti braniteljima na oslobađanju iz tog ratnog pakla u pojem su s pacijentima živjeli 40-tak dana bez dovoljno lijekova, hrane i vode.

Primjer za nastavu etike

Pakrački prijatelji i veliki štovatelji ove humane akacije znanstvenici  prof. dr. Veljko Đorđević i dr. sci. Marijana Bratoš, jučer i u funkciji izaslanika Predsjednice RH, dali su cijelom jučerašnjem okupljanju i znanstveni ton. Prof. Đorđević je naglasio da se psihologija nažalost podučava na primjerima zla, ali je ovo nevjerojatan primjer etike koji je godinama iz nepoznatih razloga prešućivan pri čemu je objavljivanjem knjige proljetos samo djelomično ispravljena ta nepravda. „Nama znanstvenima ostaje da od sadašnjih generacija načinimo osobe kao što ste vi i stoga zaslužujete da se prvi sat nastave iz medicinske etike na svim fakultetima održi upravo ovdje“, rekao je prof. Đorđević.

Na tragu toga nastavila je i dr. Braš,  uvelike zaslužna za objavljivanje spomenute knjige koje  je najavila de će idućeg mjeseca knjiga i akcija biti predstavljena na velikom međunarodnom simpoziju liječnika u Zagrebu kao jedna od tri tema. Ona je također izrazila želju da se studentima medicine održi prvi sat nastave etike u ovom prostoru „ovako autentičnom i nezagrijanom“., mada je pohvalila napor od lanjskog rujna da se zgrada i okoliš očisti i da joj se s obzirom na njenu povijesnu ulogu da u budućnosti i takvo mjesto.

U budućnosti dom hrvatskih branitelja

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević je podržala ideju sa studentima naglašavajući da su u njega, kao i u Pakrac, uvijek dobro došli. Ona je istaknula da je u pakračkim planovima promijenjena namjena ove izgrade kojom se odustalo od njeno obnove u funkciju studentskog doma i slijedeći cilj je ovdje napraviti Dom hrvatskih veterana, ali za razliku od lipičkog koji je rehabilitacijskog karaktera, ovaj bi bio smještajnog za hrvatske branitelje i njihove obitelji. U tome ima podršku Ministarstva hrvatskih branitelja što je vrlo bitno jer samo izrada projektne dokumentacije košta 500.000 kuna. Ona je zahvalila svima koji su pomogli u izdavanju knjige „Pouka o čovječnosti“ istakavši da je pomoć i u svim preostalim ovim aktivnostima potrebna i dalje.

Ideju veteranskom domu  je pozdravio i župan Alojz Tomašević naglašavajući da je to obveza ne samo  prema hrvatskim braniteljima, nego i prema Pakracu u kojem je započeo Domovinski rat, u kojem je dovršena akcija „Bljesak“ i gdje su slomljeni zubi agresoru. Radi svega toga on se ponovo založio za uvođenje medalje „Zapadna Slavonija“ koja ne bi bila ništa drugo nego  samo još jedno hvala braniteljima.

Iz konteksta prijašnjih govornika je izvukao pojam „dragovoljci“ podsjećajući da dosadašnji zakoni o hrvatskim braniteljima nisu poznavali  niti valorizirali taj pojam, najvrjedniji dio branitelja iz 1991. godine, ali će, naglasio je, to biti ispravljeno u novom zakonu. Osvrnuo se je i na paradoks da je bolnica postala prva crta bojišnice i upravo zbog toga od 1. siječnja pakračkoj bolnici ne samo da će biti vraćena pravna samostalnost nego će u nazivu biti istaknut i status bolnice hrvatskih branitelja.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja  Miroslav Vacek  je naglasio ponos učesnika ove akcije što su u okolnostima okruženosti mržnjom prema svemu hrvatskom pomogli onima kojima je to bilo potrebno ne pitajući za nacionalnost, vjeru i druga obilježja. Na to bi trebala biti ponosna cijela Hrvatska, ali i veći narodi.

Govoreći o budućnosti ovog objekta Vacek je istako da sadašnja razmišljanja o  njenoj namjeni podržavaju i branitelji i njihovo ministarstvo.

 „Heroji čovječnosti“

Prije početka svečane tribine koja je, uz tek nužno čišćenje održana u istom ambijentu u kakvom je objekt u noći prije 26 godina napušten, što je dodatno dočarano vizualnim i svjetlosnim efektima napada topničkim i pješadijskim oružjem, pred zgradom su Josip Huška Gonzo i dr. Marijana Braš otkrili ploču, koju su u potpunosti, kako je istakla dr. Braš, zaslužili „heroji čovječnosti“.

Obilježavanje je uobičajeno  započeto svetom misom u bolničkoj kapeli.