Sva 23 lovačka društava s područja Požeško-slavonske županije su jučer na Planinarskom domu na Omanovac potpisali s Hrvatskim lovačkim savezom Ugovor o izradi lovno gospodarske osnove koju će izrađivati Savez.

Lovno gospodarske osnova je zakonom obvezni temeljni dokument koji mora posjedovati svako lovačko društvo i ona predstavlja temelj za gospodarenjem lovištima. Trošak izrade 6.600 kuna uvećani za PDV po društvu će platiti Županija, obećao je župan Požeško-slavonski Alojz Tomašević. Kako je rekao to je nagrada društvima za izvrsno gospodarenje županijskim lovištima, ali i čestitka, ne samo za ono što su napravili u trajanja prošle desetogodišnje koncesije, nego i za  doprinos razvoju turizma koje će napraviti u budućem razdoblju.

Đuro Dečak, predsjednik HLS obraćajući se lovcima istaknuo je loš zakonski položaj lovstva koje je u puno gorem položaju nego ista djelatnost u ostalim zemljama Europske unije. Ne odnosi se to samo na dokument lovno-gospodarske osnove, koji je kako je rekao, više nalik na nikom potreban doktorski rad nego  na lovačku evidenciju i financijski je teret društvu, što nije jedini slučaj u lovstvu te se vode pregovori oko niza zakonskih izmjena koje bi upravljanje lovištima i razvoj lovstva u Hrvatskoj učinio dostupnijim i logičnijim.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, pohvalila je rad lokalnih društava, ocijenivši ih izuzetno vrijednim, a dobre rezultate zahvaljuju odličnoj organizaciji i visokoj stegi koja vlada u društvima.

Gostima je zahvalio Zdravko Vujnović, predsjednik Lovačkog saveza županije i potpredsjednik HLS.

U ima pakračko-lipičkih društava ugovore su potpisali predsjednici društava: Pero Jambreković (LD „Košuta“ Pakrac), Aleksandar Terer (LD „Jelen“ Lipik), Antun Jakobi (LD „Psunj“ Pakrac), Josip Delorenci (LD „Fazan“ Pakrac) i Damir Grujić (LD „Slavuj“ Gaj). Sva ova lovačka društva prošli mjesec su sa Županijom potpisali treći koncesijski ugovor koji će narednih 10 godina plaćati ovisno o veličini i bogatstvu lovišta godišnju naknadu između 13 i 25 tisuća kuna.