palijativa glavna

„Nema nas puno, ali svaki dan učinimo neko dobro djelo i mislim da je to bit svega“, rekla je Vesna Božić dopredsjednica Palijativnog tima LiPa na skupštini održanoj 5. prosinca u prostorijama Udruge. Kako je navela, datum nije slučajno odabran, već se toga dana slavi Međunarodni dan volontera, a volonterstvo je upravo temelj ove male, ali izrazito vrijedne Udruge koja već deset godina kontinuirano skrbi o oboljelima od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te o palijativnim pacijentima.

Dopredsjednica Božić je, ispričavši predsjednicu Ljerku Pavković koja je bila službeno odsutna, nastavila podnositi izvješće o radu, u periodu od prošle skupštine do ove. Nabrojala je čitav niz aktivnosti kojima se bave, poput obilježavanja „Dana crvenih haljina“ kojim se upozorava na specifičnosti moždanog udara u žena, zatim Dana bolesnika, Međunarodnog dana sestrinstva, „Dana narcisa“ za oboljele od raka dojke, „Šetnje sjećanja“ za oboljele od Alzheimera, Svjetskog dana Parkinsonove bolesti, kao i Svjetskog dan zdravlja povodom kojeg su studenti medicine i učenici mjerili tlak i šećer.

Udruga već godinama provodi projekt „Gea oprosti“ u sklopu kojeg su ove godine održane radionice o zdravoj prehrani, tečaj prve pomoći za osnovnoškolce, kao i već tradicionalna sadnja stabala u Pakracu i Lipiku s idejom stvaranja Gea parka - parka prijateljstva. U Požegi su održali „Štrikeraj caffe“, odnosno radionice pletenja gdje su izrađivani vuneni rukavići za oboljele od Alzheimera  s ciljem ublažavanja stanja uzrokovanih bolešću te „Festival domoljubne poezije“ u prigodi obilježavanja Dana državnosti. Osim sudjelovanja na različitim kongresima, Palijativni tim je gostovao na televizijskim emisijama na HTV-u i OTV-u, posjećivali su centre za starije osobe gdje su, uz pomoć studenata medicine, darivali štićenike prigodnim poklonima.

palijativa skupština

Slične aktivnosti namjeravaju provoditi i tijekom predstojeće godine, a ovom je prigodom o radu posudionice govorila tajnica Udruge Kristina Grgić koja je istaknula kako su prošle godine posuđivali razna pomagala, uglavnom krevete, toaletne stolice, kolica, hodalice, madrace, metalne ograde i trapeze. Također, pozvala je sve koji su u potrebi za nekim od pomagala, ne samo s područja naše županije nego i šire, da se obrate Udruzi.

O financijama je govorio blagajnik Ivan Šimunović koji je istaknuo kako je Udruga tijekom 2022. godine poslovala pozitivno, a u idućoj godini ponovno očekuju podršku lokalne i regionalne samouprave. Od 1. siječnja ove godine Udrugu podupire Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva zahvaljujući kojima je Ivan zaposlen kao administrativni djelatnik, radi lakšeg funkcioniranja Tima.

palijativa darinka

Na skupštini su dodijeljene i zahvalnice najboljim volonterima Palijativnog tima Darinki Milemdi, Željku Pavkoviću i Dunjici Karniš, kao i najaktivnijim donatorkama u akciji „Ubaci čep za skupi lijek“, koju svake godine Tim provodi s ciljem nabavke lijekova oboljelima od leukemije i limfoma, Mariji Gvozdanović, Marineli Badrov, Aniti Bec i Ankici Somer. Ispred nagrađenih, istupila je gospođa Darinka pozvavši mlade da se uključe u volontiranje, jer „to nije težak posao, ne zahtjeva neko posebno znanje, a oboljelima je ponekad dovoljna samo nečija prisutnost ili topla riječ.“ Podršku u radu i zahvalu na suradnji uputio je i Stanko Kovačić, predsjednik lokalne Udruge slijepih.

Za kraj, okupljeni su ugasili svjećicu na torti za prvih deset godina uspješnog djelovanja i nesebičnog pomaganja najpotrebitijima.

DSC5822-Medium
DSC5824-Medium
DSC5826-Medium
DSC5827-Medium
DSC5831-Medium