kud glavna

Smotra folklora u Prekopakri i sudjelovanje na ovogodišnjim Đakovačkim vezovima, dvije su najvažnije aktivnosti koje prethode članovima KUD-a „Seljačka sloga“ iz Prekopakre, rečeno je 11. lipnja na skupštini ovog Društva održanoj u Lovačkom domu na Matkovcu.

Podnoseći izvještaj o radu za proteklu godinu predsjednica Dubravka Arland istaknula je nekoliko nastupa koje su uspjeli odraditi unatoč epidemiološkim ograničenjima. Tako su sudjelovali na smotri pjevanja u Bektežu, organizirali u rujnu smotru folklora u Prekopakri, sudjelovali na smotri folklora u Banovoj Jarugi te sudjelovali na 10. Županijskom kulturnom mozaiku održanom ove godine u travnju u Brestovcu gdje su nastupom izabrani da budu predstavnici izvornog folklora Požeško-slavonske županije na međunarodnoj smotri folklora „Đakovački vezovi“, najvećem hrvatskom tradicionalnom festivalu, koji će biti održan 3. srpnja.

dubravka kud

Osim proba i nastupa članovi su bavili su se nabavkom i održavanjem tradicionalnih prekopakranskih nošnji.

Društvo je u prošloj godini prihodovalo oko 40.000 kuna, od toga od Grada Pakraca 20.000 kuna, od Ministarstva kulture 12.000 kuna te 5.000 kuna od Požeško-slavonske županije, a sličan financijski plan očekuju i u narednom razdoblju.

U planu rada za tekuću godinu, uz redovito održavanje proba i javljanje na natječaje te sudjelovanje na Đakovačkim vezovima, planiraju i dalje gostovati na različitim smotrama na koje budu pozvani. I ove godine bit će organizatori smotre folklora u Prekopakri koja će biti održana 26. lipnja s početkom u 17 sati na prekopakranskom trgu.

jelena kud

Rad društva pohvalili su i izrazili uspješnu suradnju u ime gradonačelnice Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, Tomislav Balešić, predstavnik MO Prekopakra, Dubravka Laučan, predsjednica udruge „Hrvatska žena“, Igor Matek, tajnik Češke besede Prekopakra, Josip Tepeš ispred DVD-a Prekopakra te Zvonko Martinović, predsjednik NK Slavonija.

Okupljenima se popratnim pismom podrške obratila i gradonačelnica Blažević, i sama članica prekopakranskog KUD-a, u kojem je istaknula zahvalu i ponos za najvjernije očuvanje baštine i običaja, posebno mladima koji će nastaviti putem naših starih.

gosti kud