Z.Milaković

Iako zbog pandemije nisu ostvarili sve postavljene ciljeve u prošloj godini, pakrački planinari su ipak organizirali tri visokogorska izleta, nekoliko radnih akcija i razne aktivnosti u svrhu održavanja staza, rečeno je na godišnjoj skupštini Planinarskog društva Psunj održanoj jučer kod planinarskog doma Omanovac.

Izvješće izvršnog odbora za 2020. godinu podnio je predsjednik Društva Zoran Milaković nabrojavši skromnija događanja od uobičajenih. Započeli su radovi na projektu „Pješačko-poučna staza Kalvarija“, postavljena je web kamera i Društvu je priznato vlasništvo nad zemljištem na Velikoj Poljani, dok je 25. pohod Fokinom stazom zbog epidemioloških mjera morao biti otkazan. Društvo broji 116 članova, deset više nego godinu ranije. Ovom prigodom, predsjednik se prisjetio dugogodišnjeg planinara Borislava Černija koji je svojim radom i  nesebičnim davanjem ostavio velik trag u PD Psunj.

planinari

U nazočnosti četrdesetak članova Društva i gostiju, svoja su redovna izvješća podnijeli voditelji sekcija. Zbog pandemije, veći dio godine nije bilo organiziranih izleta od strane PD Psunj, ali su se članovi samostalno organizirali i u manjim grupama hodali lokalnim planinarskim stazama, navedeno je u izvještaju sekcije za izlete i propagandu, kojeg je pripremio Stevo Nagy. Najviše aktivnosti su lani imali markacisti koji su za postavljanje novih ili obnavljanje postojećih markacija kao i za čišćenja trasa utrošili 295 radnih sati.

Financijsko izvješće predstavila je blagajnica Dragica Širac i u kratkim crtama iznijela prihode i rashode društva koji se kreću u visini od pedesetak tisuća kuna. Usvojen je i novi, ponešto izmijenjen Statut Društva, nakon čega je predsjednik Milaković predstavio okvirni financijski i plan rada za narednu godinu začinjen brojnim izletima, pohodima i radnim akcijama.

skupština

Zahvalivši na suradnji i poželjevši planinarima nastavak u istom ritmu, rad Društva pozdravili su Gabrijela Sabo Seleši u ime Turističke zajednice Grada Pakraca i Josip Matijević ispred lipičkog Planinarskog društva „Lipa“.

Skupštinu je, već po tradiciji, zatvorila Dragica Širac recitacijom svoje autorske pjesme, nakon čega su okupljeni planinari mogli pogledati nekoliko videa prošlogodišnjih aktivnosti koje je pripremio Antun Ciglenečki.