Igrači i roditelji svih pet mlađih natjecateljskih kategorija, kao i prednatjecateljske nogometne igraonice (mlađi od 6 godina) okupili su se jučer na gradskom stadionu u povodu već tradicionalnog petog završnog dana natjecateljske sezone Hajduka.
Kao i svake godine bila je to prilika je to za analizu sezone, uručivanje simboličnih nagrada, ali i poneki oproštaj od igrača koji nogometnu karijeru nastavljaju u nekoj od većih nogometnih sredina.

FOTOGALERIJA

Nositelj organizacije, voditelj Hajdukove škole nogometa Siniša Grubišić se trudi tu svečanost svake godine obogatiti nekim novim sadržajem i podići je na višu razinu. Tako su preklani ugostili selekciju U14 iz austrijskog grada Zeltwega, lani je to bio nastup Sirčanke Maje Joščak, danas igračice ŽNK Osijek, sestre nekadašnjeg Hajdukovog pionira Matije, nekidan proglašene za najbolju nogometašicu Hrvatske. Ove godine posebni sadržaj je bio utakmica između selekcije ovosezonskih seniora i juniora protiv selekcije bivših Hajdukovih mladih igrača koji sada igraju u selekcijama prvoligaških klubova. Tako su na pakračkom stadionu ponovo zaigrali sada osječki kadeti, istovremeno hrvatski reprezentativci u kategorijama U14 i U17, Marko Milošević, Ivan Keć, Matija Joščak, kadeti NK Slavena iz Koprivnice Matija i Filip Vuić, junior zagrebačke Lokomotive Franko Zandona, donedavni senior NK Zagreba, a na jesen Hrvatskog dragovoljca Filip Matijaševića, Giulijano Pierobon (NK Hašk Zagreb), Matej Grafina….

Bez titule prvaka
Ovakve svečanosti prijašnjih sezona su obilježavale dvije stvari. Prva se odnosila na uručivanje pobjedničkog pehara i prigodnih majica s natpisom „prvaci“ nekoj od kategorija. Ove godine nažalost to je izostalo jer nakon puno godina niti jedna selekcija Hajduka nije izborila titulu prvaka. To nije posljedica slabijeg rada u Hajduku nego činjenice da su ove godine ekipe svih pet kategorija po prvi put igrali u rangu iznad županijskog, najčešće u konkurenciji klubova iz većih sredina od Pakraca. No istaknuto je da je selekcija pakračkog vrtića, sastavljena od Hajdukove prednatjecateljske kategorije trenera Daria Škariota, bila pobjednik ovogodišnje županijske vrtićke olimpijade.
Najbliže naslovu je bila kategorija U12, trenera Dubravka Ljevakovića, koja se natjecala u Međužupanijskoj ligi Slavonski Brod-Požega. Bez naslova su ostali tek u samoj završnici osvojivši na kraju još uvijek vrlo dobro treće mjesto iza brodske Marsonije i požeške Slavonije pri čemu je lijep sportskih uspjeh ostvario Stjepan Dietzman koji je s 42 postignuta gola daleko najbolji strijelac lige pa mu je jučer uručena klupska majica posebno izrađena u povodu nadolazeće stote obljetnice kluba, što je ujedno bila i njena promocija.


Hajdukovi kadeti (U17) trenera Siniše Grubišića, su se po prvi put natjecali u 1. Kvalitetnoj ligi mladeži Slavonije i Baranje ostvarivši vrlo dobro sedmo mjesto pri čemu su ispred njih tri osječka kluba, brodska Marsonija te pleternička Slavija i požeška Slavonija. Uspjeh je tim veći kada se zna da Hajduk godinama iz te generacije, koja je među prvima počela trenirati u dobi od šest godina, ostaje bez ponajboljih igrača koji nogometnu karijeru nastavljaju u već spomenutim prvoligaškim klubovima.
Selekcija starijih pionira (U14) trenera Darka Kelemena u istoj ligi u konkurenciji 14 klubova je zauzela 12. mjesto. Riječ je o učenicima sedmih i osmih razreda. Njih je po generaciji u pakračkoj osnovnoj školi tek oko 80, u dvije generacije oko 150, dakle oko 75 je dječaka, što znači da bi bar svaki četvrti trebao trenirati nogomet (i pritom nešto i znati) pri čemu se treba uzeti u obzir da je djeci iz Badljevine i Obriježi predaleko učestalo trenirati u Pakracu. Stoga to djeluje kao nemoguća misija.
Malobrojnost je najveći problem u radu mlađih kategorija što trenerima ne ostavlja mogućnost nikakve selekcije, odnosno zlata vrijedi svačija dobra volja bez obzira na znanje i talent. To se osjeća i u kategoriji limača (U10) trenera Dubravka Ljevakovića koji su osvojili u konkurenciji 12 klubova 6. mjesto u Međužupanijskoj ligi Sl. Brod-Požega.
Početnici (U8), trenera Stjepana Petrovića, natjecanje u Međužupanijskoj ligi Bjelovar-Virovitica završili su kao trećeplasirani, iza Garešnice i Daruvara, ali ispred Lipika, Virovitice, Grubišnog Polja i Hercegovca.
Drugo obilježje Hajdukov završnog dana je oproštaj, uz prigodni poklon za uspomenu, ponekog od igrača koji nakon višegodišnjeg treniranja odlazi u veći klub. Tako su ispraćeni svi oni naprijed spomenuti. Uvijek je to žalostan trenutak, ali istovremeno i veseli jer je potvrda dobrog rada, ali i pokazatelj da je igrač u mlađim kategorijama Hajduka u „izlogu“ koji promatraju profesionalni klubovi. Stoga i ne čudi da je u ovoj sezoni u Hajdukovim mlađim kategorijama nastupalo više djece, osim razumljivo iz susjednog Lipika, i iz Daruvara, Novske, Požege, Banove Jaruge.

Oproštaj od Helene
Ove godine se Hajduk oprostio od starije pionirke 15-godišnjakinje Helene Štimac iz Marina Sela koja će nogometnu karijeru na jesen nastaviti u kadetkinjama ŽNK Osijek što će biti prvi slučaj u Hajduku da mlada nogometašica pokušava nogometnu karijeru nastaviti u svojoj, ženskoj konkurenciji jer nakon 15 godina pravila ne dozvoljavaju nastup djevojčica u muškoj ekipi. Bila je to ujedno prigoda i za službeni oproštaj od Matije i Filipa Vuića, mladih igrača koji su iz Hajduka u NK Slaven Belupo iz Koprivnice otišli u siječnju kada za to nije bilo prigode.


Nakon utakmice bivših i sadašnjih Hajdukovaca do zajedničkog ručka su još jučer odigrali međusobne utakmice različite starosne kategorije, ali i djeca protiv roditelja.
Što se tiče iduće sezone, kada su u pitanju mlađe kategorije, puno je toga neizvjesno po pitanju ranga natjecanja. Nogometni savez, upravo zbog problema brojnosti prisutnih u svim sredinama manjim od 10.000 stanovnika, ali i zbog troškova natjecanja, često mijenja ustrojstvo starosnih kategorija i sustav natjecanja pa će odgovor na pitanje tko će gdje igrati biti poznat idućeg mjeseca. No od propozicija HNS sigurno je veći problem brojnost pa u ovom trenutku treneri mlađih kategorija „preslaguju“ mlade igrače uvažavajući činjenicu da su svi godinu dana stariji nego lani što podrazumijeva brojne prelaske iz kategorije u kategoriju, ali i činjenicu da za natjecanja iznad županijskog ranga treba „skrpati“ bar četiri starosno različite selekcije.