banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

U Poduzetničkoj zoni II u Lipiku ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak, 23. srpnja, svečano je otvorio Poduzetnički inkubator Lipik čija je svrha poboljšanje dostupnosti poduzetničke poslovne infrastrukture malim i srednjim poduzetnicima radi njihovog olakšanog rasta i razvoja. Vrijednost ovog projekta je 20.770.929,65 kuna, a financiran je kroz Program razvoja poslovne infrastrukture, KK.03.1.2.01. iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 19.553.753,17 kuna.

Svečanosti otvaranja, uz ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, nazočili su i župan požeško-slavonski Alojz Tomašević, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave s područja Požeško-slavonske županije, ali i susjednih županija, kao i brojni uglednici iz javnog, političkog i društvenog života Lipika te šire okolice.

Nositelj ovog projekta je Grad Lipik. Partneri na projektu su: Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o. i Grad Pleternica, a suradnici: Poduzetnički inkubator BIOS, Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije - PANORA, Požeško-slavonska županija, Lokalna razvojna agencija - Poduzetnički centar Garešnica, Poduzetnički centar Pleternica.

Prigodom otvorenja je istaknuto da je svrha projekta Poduzetnički inkubator Lipik razvoj nove poduzetničke poslovne infrastrukture koja će rezultirati privlačenjem novih investicija i stvaranjem mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima, kao i jačanjem gospodarskog razvoja Grada Lipika i regionalne konkurentnosti.

Projektom Poduzetničkog inkubatora Lipik u Poduzetničkoj zoni II u Lipiku razvit će se nova poduzetnička infrastruktura. Naime, izgrađen je objekt neto površine 1936,99 m2 poslovnog prostora koji se sastoji od pet proizvodnih prostora, deset box ureda i informatičke učionice, odnosno sale za sastanke namijenjene poduzetnicima. Osim neophodnim električnim instalacijama, objekt je opremljen i klima uređajima, grijanjem, komunikacijskim ormarima, kao i rekuperacijom zraka, a uz uvažavanje energetske učinkovitosti, svaka proizvodna jedinica raspolaže i solarnim panelima za grijanje tople potrošne vode te potpore grijanju. Isto tako, svaki proizvodni prostor raspolaže ženskim i muškim garderobama, sanitarnim čvorovima i čajnom kuhinjom.

Također, u funkciji potpore poduzetnicima početnicima i razvoja gospodarstva na području Grada Lipika i okolice, važno je naglasiti i to da je Lipik jedan od rijetkih gradova koji je prošao na natječaju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te mu je dodijeljen iznos od 4.733.945,64 kuna bespovratnih sredstava za realizaciju ulaganja u projekt pod nazivom „Ulaganje u dovršetak izgradnje osnovne zajedničke infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Lipik 2“ .

Gradsko vijeće Grada Lipika na svojoj je posljednjoj sjednici donijelo odluku o korištenju prostora Poduzetničkog inkubatora Lipik gdje će se posebne povlastice dati poduzetnicima početnicima, ženama poduzetnicama, poduzetnicima s posebnim statusom, ali i poduzetnicima koji se nalaze u fazi rasta i razvoja.

 

PROJEKT JE FINANCIRALA EUROPSKA UNIJA IZ EUROPSKOG FONDA ZA REGIONALNI RAZVOJ

Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost Grada Lipika

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić