Margareta Persic Large 

U Gradskoj knjižnici Pakrac u utorak 29. listopada s početkom u 18 sati svestrana umjetnica Margareta Peršić će izvesti pripovjednu predstavu „Pričom te zovem“.
Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je pripovijedanju, kazivanju, književnim vrstama koje pripadaju usmenoj književnosti - slavi se pričanje priča, ali i slušanje istih tih magičnih priča, pod sloganom "Pričaj mi".

Margareta Peršić, koja uz pripovjedačke nastupe diljem zemlje još i oblikuje lutke, igračke, piše, crta, slika, modelira, ilustrira i kako sama kaže "pripovjedačica je staroga kova, novog doba, pripovijeda priče koje u jedan sat stanu, a sjećanja na njih traju...i traju..." Svojim specifičnim pristupom, Margareta odabranu narodnu bajku podiže na razinu zasebnog scenskog izričaja, a u izvedbi kombinira elemente pripovijedanja (storytelling), pantomime i teatra. Pripovjedna izvedba počiva na tradicijskim pripovjednim znanjima, a često koristi animacijske i minimalne scenske elemente kako bi zvukom ili bojom doprinijela izravnijem stvaranju mentalne slike kod publike. Riječ je o izuzetno ekspresivnoj formi, jedinstvenog autorskog potpisa, koja se oslanja na mimiku, geste, posturu, govor tijela te glasovne varijacije, a kroz ulogu pripovjedačice Margareta upravlja i oživljava sve likove u priči i publiku pretvara u aktere priče.

Sve navedeno ljubitelji umjetnosti su imali prilike doživjeti na manifestaciji Tragom Jankovića 2023. i na Noći knjige 2018. godine kada je Margareta gostovala u Pakracu, a sad je vrijeme za novu i drukčiju priču.