Dizajn bez naslova 25

Ovih dana započeli su radovi na izgradnji kapele sv. Vida u Pakračkim vinogradima, jedne od četiri kapelice na pakračkom području u vlasništvu katoličke crkve. Kapela će biti identična onoj koja je srušena u Domovinskom ratu, a čiji su ostaci prije dvije godine u potpunosti uklonjeni, doznajemo od pakračkog župnika Joze Zorića.

Riječ je o objektu koji nema nacionalnu kulturnu vrijednost, ali je nezaobilazan dio graditeljskog i povijesnog nasljeđa grada Pakraca te je zaštićeno dobro od lokalnog značenja i kao takav upisan je u Registar Ministarstva kulture i medija na listu dobara od lokalnog značenja, a što je bila inicijativa Povijesnog društva Pakrac - Lipik pokrenuta 2019. godine.

sv vid uništen u ratu

Ostaci kapele prije uklanjanja 2022. godine

Kapela sv. Vida građena je u 18. stoljeću sa stilskim obilježjima baroka, a najveći donator u gradnji bio je grof Julije Janković. Za vrijeme Domovinskog rata kapela je srušena u vremenu kada su mučki ubijeni hrvatski civili od strane srpskog agresora na području  Pakračkih vinograda.

„Izrađena je projektna dokumentacija uz ishođenje građevinske dozvole, a za početak gradnje župa je dobila 30 tisuća eura od Ministarstva regionalnog razvoja  i fondova Europske unije. Nakon natječaja, najpovoljniji izvođač je bila domaća tvrtka „Arhiz d.o.o“ s cijenom od 77.473,28 eura“, rekao je župnik i zahvalio Gradu Pakracu na izradi natječajne dokumentacije prema Ministarstvu kao i na pomoći u gradnji.

Fotografije: Župa UBDM Pakrac/Muzej Grada Pakraca