banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Natječaj za ginekologa u pakračkoj bolnici, raspisan proljetos, rezultirao je zapošljavanjem jednog liječnika, a s jednim se pregovara i očekuje se njegovo upošljavanje na jesen, rekao nam je  dr. Željko Glavić,  vršitelj dužnosti ravnatelja Opće županijske bolnice Požega. Paralelno s tim postupkom ugovorena je honorarna suradnja s dvojicom ginekologa koji su proljetos napustili bolnicu i otišli u privatnu praksu, tako da će se na taj način  pokriti manjak te vrste specijalista naglo nastao proljetos.

Dr. Glavić je najavio uskoro i objavljivanje natječaja za zapošljavanje kirurga. Do tada je ugovoren honorarni četverosatni dnevni rad isključivo u ambulanti s lani umirovljenim dr. Ivanom Marijanovićem. Na taj način pokriva se ključni kadrovski nedostatak liječnika specijalista u pakračkoj bolnici. No riječ je o financijski najskupljem obliku stručnog rada kojeg teško da može financijski iz svojih nedovoljnih redovitih prihoda ostvarenih kroz ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje na duži rok  pokriti potencijalno samostalna mala zdravstvena ustanova kakva bi bila ponovo osamostaljena pakračka bolnica na što ukazuju financijski rezultati ostvareni u prvih pet ovogodišnjih mjeseci.

Upravo taj nedostatak liječnika je po procjeni svih poznavatelja prilika ključni problem u ponovnom  osamostaljivanja pakračke bolnice. Tu problematiku Ministarstvo je ostavilo za početak jeseni kada će izaći s prijedlogom koncepcije bolničkog sustava u Hrvatskoj pri čemu u novoj shemi nije problem samo pakračka bolnica jer nedostatak specijalista je prisutan u svim malim hrvatskim bolnicama.

Po dr. Glaviću za pakračku bolnicu i njenom eventualnom osamostaljivanju je dobra okolnost zemljopisni položaj jer se nalazi na rubnom području za tri županije pa je stanovništvu bliža od bolnica u sjedištima tih županija. No pri tom, smatra ovaj iskusni dugogodišnji zdravstveni stručnjak i 25-godišnji čelnik požeške bolnice, je od same forme u nazivu i samostalnosti ustanove, važnije zadržati sadržaj koji bi građanima bio na usluzi. Kako je primijetio  dr. Glavić u posljednje vrijeme takva praktična razmišljanja sve su prisutnija i među pakračkim liječnicima i u lokalnoj politici pa se o sudbini bolnice raspravlja u znatno smirenijem tonu od onoga koji je nastupio nakon 1. siječnja 2014. godine i  spajanja s požeškom.

Tražeći najbolje rješenje za opstojnost bolnice župan i pakračka gradonačelnica će obaviti  razgovor sa stručnim vijećem koji čine svi šefovi odjela u pakračkoj bolnici, a Anamarija Blažević je najavila za 29. lipnja  sastanak na tu temu u Ministarstvu zdravlja s pomoćnikom ministra. No, prije toga sastat će se u ponedjeljak sa županom, a kako nam je rekla, u traženju najboljeg rješenja prihvatljive su joj sve varijante koje jamče dugoročnu opstojnost pakračke bolnice mada „navija“ za njenu pravnu samostalnost.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić