Layout 1 page 0001

U poslijepodnevnim satima u prodaji će biti novi, 625. broj „Pakračkog lista“.

Dugo, (pre)toplo ljeto

Na vrhuncu smo ljeta, i to ljeta koje se pretvorilo u jedan veliki toplinski val koji nam je zajedno sa saharskim pijeskom često dane učinio vrlo „teškima“. Kažu da je to sada nova klima u kojoj živimo, prirodni proces koji čovječanstvo ubrzava svojim djelovanjem. Zaustaviti ju ne možemo, a vjerojatno niti značajnije usporiti. Moramo se jednostavnu na nju - naviknuti.

Ljeto je vrijeme i kad se, razumljivo, primijeti manje ljudi u našem gradu, što zbog godišnjih odmora, što zbog izostanka srednjoškolaca iz udaljenijih gradova koji se školuju u pakračkoj srednjoj školi. Završeni su ljetni upisni rokovi koji su ponovno pokazali poražavajuće podatke da će tek svaki peti učenik koji je u lipnju završio pakračku osnovnu školu, uz šest Lipičana, svoje daljnje školovanje nastaviti u Pakracu. Možemo reći da su gradske mjere poticanja upisa u gimnazije i građevinske tehničare kupnjom udžbenika urodile plodom, jer su ova zanimanja gotovo popunila kvotu na prvom roku, no ostaje pitanje zbog čega pakračka srednja škola sve manje služi za školovanje naših mladih sugrađana.

Ovogodišnji srpanj, kao i posljednjih sedam godina, obilovao je kulturnim događanjima zahvaljujući manifestaciji Coolturno ljeto, koja je ponajviše djeci ponudila mnoštvo edukativnih i zabavnih sadržaja kako bi što lakše prebrodili duge ljetne dane, bez škole i obaveza. Bilo je tu i sportskih događanja kroz program „Sportski praznici“, čiji je organizator Hrvatski školski sportski savez, a kojemu se već četvrtu godinu pridružila i pakračka osnovna škola. Više od stotinu djece u tri je termina odrađivalo različite sportske zadatke, dio njih je ostao i na čekanju, čime se potvrdilo da se djeca itekako mogu odvojiti od sveprisutnih ekrana, ako im se ponudi zanimljiv sadržaj.

Unatoč vrućinama, ljetni mjeseci su i najprikladniji za građevinske radove. Nakon završetka kružnog toka u centru grada, primjećujemo i sve užurbanije radove na južnom ulazu u grad gdje se do kraja godine očekuje novi trgovački centar, sportski centar osim novootvorenog padela dobiva dva nova teniska terena, a započeli su i radovi na rekonstrukciji jednog vjerskog objekta, kapele sv. Vida u Pakračkim vinogradima. Privode se kraju i višegodišnji radovi na obnovi Spahijskog podruma, a u kojoj su fazi i što će ova impozantna građevina sve sadržavati kad bude uskoro završena, ispitali smo u našoj temi broja.

Ove nesnosne vrućine zasigurno najteže proživljavaju naši najstariji sugrađani, kojima ponekad zatreba i usluga pakračke hitne medicinske pomoći. Za ovaj broj napravili smo intervju s njihovim najiskusnijim vozačem i doznali kakav je odnos građana prema „hitnjacima“, kako se nose s tako odgovornim i stresnim poslom te na kakvoj je razini danas sustav hitne pomoći.

Kad nam je najteže, kad se suočavamo s raznim životnim izazovima i problemima često tražimo pomoć od Boga, pa makar i ne bili vjernici. Netko će Mu posvetiti tek pokoju molitvu, dok će drugi cijeli svoj život. U te druge spada naš sugrađanin, veselog duha i širokog osmijeha koji za sve što je postigao u životu, zahvaljuje upravo Bogu. Donosimo njegovu životnu priču.

Do idućeg broja, koji izlazi u rujnu, uživajte u ovom dugom, (pre)toplom ljetu…

PAKRAČKI LIST možete kupiti na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra, Krndija, Lipik) i KTC.