kulturni piknik 1

Još jedan Kulturni piknik koji je sinoć u dvorište kurije Janković privukao veliki broj najmlađih Pakračana i njihovih roditelja ponudio je pregršt zanimljivih sadržaja od dječjeg kutka s igračkama, knjižnice na otvorenom, izložbe dječjih radova izrađenih u sklopu ovogodišnjeg Coolturnog ljeta, pa sve do male kreativne radionice na kojoj su se izrađivale lepeze i čajanke koju je pripremio majstor čaja Đorđe Cvijić.

FOTOGALERIJA

Raznolik program nastavljen je predstavom za djecu ”Kraljevna na zrnu graška” u izvedbi Hane Kunić i Vida Ćosića iz zagrebačkog kazališta ”Mala scena”. Riječ je o kultnoj predstavi koju su više od tisuću puta diljem Hrvatske i svijeta izveli njeni autori i osnivači kazališta Vitomira Lončar i Ivica Šimić, a koja uz glazbu i interakciju s publikom progovara o snazi mašte, važnosti prave ljubavi i zajedničkog stvaranja. Ova najdugovječnija predstava „Male scene“ uspjela je razveseliti, nasmijati i uljepšati večer svim posjetiteljima Kulturnog piknika, a zabavni dio programa završen je plesnom izvedbom dviju članica Plesnog kluba Dolce.

kulturni piknik 3

Uslijedilo je putopisno predavanje Marijana Kudrne, profesora kineziologije i aikido majstora iz Zagreba koji je 2022. godine prehodao prvi hrvatski long distance trail, Via Adriatica, dužine 1100 kilometara. Za ovaj pothvat trebalo mu je 55 dana, a prešao je kroz 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija i 52 općine. Radi se o stazi koja ide blizu mora, a opet se uzdiže do najvišeg vrha Hrvatske i prikazuje svu raznolikost prirodne i kulturne baštine naše domovine. „Čovjek kad prolazi kroz sva moguća okruženja na kraju završava kao da nije sa ovoga svijeta“, rekao je Kudrna i u jednoipolsatnom predavanju ispričao koji su mu bili motivi, najveći izazovi i strahovi te što ga se posebno dojmilo i kako se kroz ovo putovanje povezao s prirodom.

Organizatori Kulturnog piknika bili su Gradska knjižnica Pakrac i Muzej Grada Pakraca pod pokroviteljstvom Grada Pakraca, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Požeško-slavonske županije.

kulturni piknik 2