cobanac naslovna

Ovogodišnji program obilježavanja Dana branitelja Pakraca i 29. obljetnice vojnoredarstvene operacije Bljesak zaključen je jučer na Omanovcu manifestacijom Susreti prijatelja 2024. Tom je prigodom organizirano natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca na kojemu je sudjelovalo 18 ekipa, a okupljanje su pjesmom uveličale mlade tamburašice iz bjelovarskog sastava „Nemir“.

cobanac nemir

Ekipe su se u planinarskom domu Omanovac počele okupljati od jutra, a službeni početak natjecanja bio je u 11 sati. Namirnice su se pripremale, a čobanci krčkali sve do iza 14 sati, a prije proglašenja pobjednika, govor je u protokolarnom dijelu programa u ime organizatora održao Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika.

cobanac ivancic

„Poštovane obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, dragi prijatelji, ovdje smo iz jednog razloga, a to je da se ne zaboravi veličanstvena vojnoredarstvena operacija Bljesak, ali i da se ne zaborave Domovinski rat, hrvatski branitelji i naši prijatelji koji su dali ono najvrjednije, svoje živote, za suverenu i nezavisnu Republiku Hrvatsku“, otpočeo je Ivančić.

Zahvalio je svima na dolasku u ovolikom broju te prenio pozdrave gradonačelnice Anamarije Blažević, koja zbog privatnih obaveza nije mogla biti prisutna. Posebnu zahvalu uputio je lovačkim društvima s područja Pakraca i Lipika, koji su donirali 80 kg mesa divljači, kao i članovima svoje Udruge koji su uložili jako puno vremena i truda da ga očiste i nasjeku za čobanac.

cobanac tandara

Govor je održao i Dinko Tandara, ravnatelj Uprave pri Ministarstvu hrvatskih branitelja. „Drago mi je što sam danas ovdje, a drago mi je što sam ovdje bio i prije 29 godina. Ovdje je počeo Domovinski rat, a ovdje je počeo i završetak Domovinskog rata. Htio bih vam poručiti, družite se, budite zadovoljni, budite uz prijatelje, budite jedan uz drugog, jer to je jedino što nas može i dalje vezati. Na ovaj način živimo svoje zajedništvo, kao prijatelji jedni drugima pomažemo“, poručio je Tandara.

Dodao je kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja partner svih branitelja i stoji im na raspolaganju za sve potrebe. Braniteljima koji su se okupili iz svih dijelova Hrvatske poželio je da se još dugo godina nastave viđati na ovom mjestu i obilježavati svoje veličanstvene pobjede. „Napokon imamo svoju domovinu Hrvatsku koju moramo čuvati, a čuvamo je i na ovaj način. Ovdje ste branitelji iz cijele Hrvatske, uvezani ste i budite tako dok god možete. Živjeli!“, zaključio je Tandara.

FOTOGALERIJA

Sve ekipe dobile su priznanja, a za prva tri mjesta osigurane su posebne nagrade. Težak posao imali su članovi žirija, Antun Pintar iz Petrinje, Aleksandar Miki Šubert, vlasnik restorana Nada Lipik i Vlado Maraković – Vabec, koji su za svoj trud dobili Zahvalnice organizatora.

Treće mjesto osvojila je ekipa Jastrebovi, koji su kao nagradu osvojili set za roštilj i puhalicu.

cobanac trece mjesto

3. mjesto, Jastrebovi

Drugo mjesto pripalo je ekipi Munje s Osječkom adresom, a porijeklom iz Kiseljaka, koja je kao nagradu u slavonsku prijestolnicu odnijela kotlić.

cobanac drugo mjesto

2. mjesto, Munje

Naposljetku, za prvo mjesto nagrada je bila set za kotlovinu, a pobjedu je ove godine odnijela Policijska udruga branitelja Baranje.

cobanac prvo mjesto

1. mjesto, Policijska udruga branitelja Baranje

Druženje na Omanovcu u dobroj se atmosferi nastavilo i nakon službenog proglašenja pobjednika, uz čobanac i bjelovarske tamburašice.

cobanac ekipa