skupština mađara

Dosadašnji predsjednik Josip Fa ponovno je jednoglasno izabran za predsjednika Društva Mađara Pakrac za iduće četiri godine na izbornoj skupštini što je sinoć održana u vijećnici kurije Janković. Uz njega za potpredsjednika je izabran Matija Abel, za tajnika Matija Kulhavi, dok su u upravni odbor udruge, uz navedene, izabrani još i Mira Matičić, Irena Klimeš, Davorka Kulhavi, Nikoletta Nemet, Đuro Takač, Regina Majstorović, Margita Džambas i Josip Abel. Izabrani članovi nadzornog odbora su Božena Takač, Marica Abel i Vesna Kasana.

Izvješćujući o radu u prošloj godini predsjednik Fa, izrazio je svoje zadovoljstvo činjenicom da se od ukupno 50-ak članova, njih više od 30 redovito odazivalo i aktivno sudjelovalo na raznim manifestacijama koje su se odvijale na našem području, ali i šire.  

Neka od najznačajnijih događanja koja je Fa istaknuo su sudjelovanje na kolinju u mađarskom gradu Győrváru, zatim na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja, Danu tradicionalnih mađarskih instrumenata u Daruvaru. U svibnju su obilježili Dan Mađara gdje su tom prigodom ugostili predstavnike hrvatske zajednice iz mađarskog grada Cseprega, zatim su sudjelovali na smotri nacionalnih manjina u Siraču i Velikoj Pisanici, pomogli oko organizacije motocrossa na Matkovcu. Na Danima bramboraka u Gornjem Daruvaru, odnosno pečenju tradicionalnih čeških popečaka od krumpira, osvojili su drugo mjesto, a gostovali su i na raznim manifestacijama čeških beseda. Predsjednik je istaknuo i sudjelovanje na Lipovljanskim susretima, na lokalnoj manifestaciji Tragom Jankovića, fišijadi u Lipiku, Jesen u našem kraju u Ploštinama, Slavonskom banovcu i grahfestu te božićnim sajmovima. Kao i ranijih godina, organizirali su izlete u Mađarsku te posjetili bazene u Harkanyu i Balaton.

skupština mađara vijećnica

Članovi Društva Mađara Pakrac sudjelovali su i na potpisivanju Sporazuma o bratimljenju između Pakraca i Cseprega kojeg su u tom mađarskom gradu potpisali pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević te njezin domaćin, gradonačelnik Cseprega Zoltan Horvath. Tim je bratimljenjem potvrđena dosadašnja suradnja, ali je ujedno i nastavak zajedničke djelatnosti u domeni povijesti, javnog obrazovanja, kulture i gastronomije.

Prihodi su im prošle godine iznosili oko 9500 eura, od čega 6500 eura dobivenih od Savjeta za nacionalne manjine, 1800 eura iz proračuna Grada Pakraca, 400 od županije i 790 eura iz mađarskog Fonda „Bethlen Gábor“.

Društvo i ove godine planira sudjelovati na svim manifestacijama na koje budu pozvani, a sve u skladu s financijskim mogućnostima.

Goste i članove Društva pozdravio je dr. Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku, te izrazio pohvale dosadašnjem radu i suradnji s predsjednikom Fa rekavši da je Društvo aktivno i učinkovito u njegovanju, očuvanju i prenošenju mađarske tradicije. Oliver Matijević, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske je čestitao predsjedniku na reizboru, a Društvu na sudjelovanju na brojnim manifestacijama. Pozvao ih je da napišu projekte, javljaju se na natječaje, ali i najavio 20-postotno povećanje sredstava od Savjeta za nacionalne manjine. Miroslav Ivančić, predsjednik gradskog vijeća, istaknuo je da je mađarska manjina bogatstvo ovog grada i da je brojnost njihovih članova važna radi očuvanja kulturnog identiteta Mađara na ovim prostorima. Snježana Sabo, predsjednica Zajednice Mađara Daruvar, istaknula zadovoljstvo i nadu da će s pakračkim Društvom aktivno surađivati kao i do sad.

DSC6372
DSC6373
DSC0008
DSC0009