projekt novinari Medium

U sklopu projekta „Svijet graševine“ koji se sastoji od tri cjeline: obnove i opremanja Spahijskog podruma, stvaranja „Muzeja bećarca“ u Pleternici i brendiranja turističkih potencijala županije, u Pakracu su 15. rujna boravili novinari nacionalnih medija kako bi se upoznali s realizacijom projekta i područjem Svijeta graševine.

Zaposlenici pakračkog muzeja u dvorištu kurije Janković upoznali su novinare s poviješću Pakraca, Starim gradom i kovnicom novca, nakon čega su se gosti i sami mogli okušati u kovanju svog primjerka slavonskog banovca.

„Pakrac je herojski grad, grad u kojem je započeo Domovinski rat i koji je pretrpio strašna ratna razaranja, ali danas ste došli u grad koji se ipak podigao, obnovio, izgradio. S obzirom na bogatu povijest i tradiciju, puno radimo i na očuvanju kulturne baštine, a sve to ne bi bilo moguće bez gradske knjižnice, muzeja i lokalne razvojne agencije, jer se mnogo toga izgradilo putem europskih projekata, kao što je i ovaj“, rekla je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević izrazivši dobrodošlicu novinarima uz poziv da ponovno navrate u naš grad.

Anamarija novinari

Dogradonačelnik Pleternice Domagoj Katić iskazao je zadovoljstvo „Svijetom graševine“ rekavši kako je ovim projektom promovirano zajedništvo i snaga naše regije, a pogotovo što kao dio Europske unije, njenim sredstvima ojačavamo svoje kapacitete.

Katić

„Dobrodošli u Požeško-slavonsku županiju u kojoj se uzgaja najbolja vinova loza i proizvode najbolja vina u Hrvatskoj i šire, a smještena je na 45 paraleli na kojoj se nalaze najbolja svjetska vinorodna područja“, rekla je požeško-slavonska županica Antonija Jozić i dodala da ovdje postoji veliko bogatstvo, a cilj županije je da na njemu temelji i razvija svoje gospodarstvo, prvenstveno turizam, kao i da naši gradovi i općine postanu destinacije održivog turizma.

Jozić

Više o projektu „Svijet graševine“ govorili su Senka Horvat, direktorica Regionalnog koordinatora PSŽ - PANORA, Jasna Hoffmann, direktorica Javne ustanove Pletenica i Željka Razumović-Odvorac, promotorica projekta Spahijski podrum.

Nakon Pakraca, novinari su idućeg dana posjetili i ostatak Požeško-slavonske županije, pri čemu su sudjelovali u berba grožđa u vinogradu i degustaciji vina Kutjeva d.d. te posjetili Interpretacijski centar Muzej bećarca i Trg bećarca u Pleternici.

Nositelj projekta je Grad Pakrac, partneri projekta su Grad Pleternica, Požeško-slavonska županija, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternica, a tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta pruža Regionalni koordinator razvoja PSŽ. Ukupna vrijednost projekta je 8.729.448,53, a iznos EU sufinanciranja je 7.364.372,69 eura. Razdoblje provedbe projekta je od 29. rujna 2017. do 29. lipnja 2024.

promo kurija

U sklopu projekta opremljen je i otvoren Muzej bećarca koji sadrži Malu kuću graševine te cjelokupni prikaz prožimanja bećarca, pri UNESCO-u zaštićene nematerijalne kulturne baštine,  kroz svakodnevni život. Nadalje, još uvijek su u tijeku radovi drugog objekta u sklopu projekta kako bi nastao hibrid muzej i knjižnica pod nazivom Spahijski podrum te je cijelo područje dobilo na korištenje brend Svijet graševine uz dokumentaciju za Kuću graševine.

Svijet graševine objedinjuje tri vinogorja Požeško-slavonske županije – Vinogorje Kutjevo, Vinogorje Požega-Pleternica i Vinogorje Pakrac. Posebnosti Svijeta graševine su: vinski podrum iz 1232. godine u Kutjevu, vrhunska vina, najbolje svjetske graševine, velike i male vinarije na sva tri vinogorja, a vinogorja se nalaze na 45,3 paraleli na kojoj se nalaze i sve najznačajnije svjetski poznate vinske lokacije. Dosadašnja ulaganja temelj su za umreženi daljnji razvoj i suradnju svih dionika.

Elementi vidljivosti program

DSC5217-Medium
DSC5214-Medium
DSC5219-Medium
DSC5246-Medium
DSC5251-Medium
DSC5256-Medium
DSC5253-Medium