banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Pakracki list 612 naslovnica page 001

Danas poslijepodne u prodaji će biti novi 612. broj „Pakračkog lista“ u kojem  pišemo:

Nevidljivi neprijatelj

U vremenu „od Lista do Lista“ obilježili smo dostojanstveno, svaki na svoj način, mladi i stari, branitelji i ostali, izložbama, koncertima, promocijama prigodnih knjiga, sportskim događanjima… obljetnicu „Bljeska“, vojno-redarstvene akcije kojom je u svega nekoliko dana oslobođena zapadna Slavonija i udareni temelji za buduću akciju „Oluja“ kojom je oslobođena Hrvatska.

Tijekom događanja izrečene su mnoge riječi spomena i zahvale poginulim braniteljima i ostalim sudionicima ove akcije, a mi smo se odlučili na stranicama našeg Lista, temeljem zapisa novinara Darka Baronice, podsjetiti na te dane, na akcije hrvatske policije i cijelog obrambenog sustava koji su svaki na svoj način  dali veliki doprinos ovoj pobjedi. Protekom vremena uspomene i sjećanja blijede i zato su na većini skupova upućeni pozivi da se povijest zapiše kako bi mlade generacije znale pravu istinu i imali na čemu graditi budućnost.

Sigurno ćete u gornjem dijelu teksta tražiti odgovor na naslov ove rubrike „Nevidljivi neprijatelj“ – on se, naime, odnosi na podatke koje nam je poslala ravnateljica Bolnice Pakrac o Covidu na našem području. Nakon petogodišnjeg Domovinskog rata stigao nam je trogodišnji rat – rat protiv Covida, koji je u pakračkoj bolnici odnio 89 života. Nije bilo lako boriti se protiv nevidljivog neprijatelja, ali svi su dali svoj maksimum i postupali najbolje što su znali. No, nadajmo se da je najgore iza nas, i kako je rekla ravnateljica „Neka nas vode lijepe uspomene i vjera u bolje sutra.“

Za ovaj broj Pakračkog lista o ovogodišnjoj sjetvi i stanju u poljoprivredi razgovarali smo s jednim od najvećih poljoprivrednika u našem kraju. Donosimo i neke odgovore na probleme s kojima se posljednjih mjeseci suočava Poduzetnički centar Pakrac, kao i reportažu o Tei Silađi, profesorici glazbe u Pakracu, a stanovnici Lipika, koja nam je relativno nepoznata iako je već deset godina među nama. 

TEMA BROJA: PAKRAC – MEDIJSKI CENTAR SVIJETA „Bljesak“ iz pera novinara „Pakračkog lista“

Prošlo je 28 godina od Vojno-redarstvene operacije Bljesak koja je bila jedna od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu, a za nas važna jer je njome Pakrac postao jedinstven i slobodan grad. Listajući 60. broj Pakračkog lista, izdanog 16. svibnja 1995. godine, tek nekoliko dana nakon Bljeska, naišli smo na presjek najvažnijih doživljaja tih dana, iz pera našeg kolege novinara Darka Baronice, koje ćemo vam pokušati sažeto prenijeti. Poruka je to nama, izravnim ili neizravnim sudionicima ovog povijesnog događaja, da se prisjetimo tih dana, a mlađim generacijama da nauče i zapamte kako je oslobođen pakračko-lipički kraj i što je slijedilo u danima nakon Bljeska - da se ne zaboravi.

INTERVJU: BRANKO LUJANAC, POLJOPRIVREDNIK IZ BADLJEVINE Ovogodišnja sjetva najskuplja do sada

Završena je proljetna sjetva, no pogled u nebo poljoprivrednicima zadaje nove muke jer je svibanj izrazito kišan i pitanje je u kakvom će stanju ratarske kulture dočekati sjetvu i berbu. O cijenama proizvodnje, problemima s kojima se susreću na polju, ali i o očekivanjima od ovogodišnjih prinosa razgovarali smo s Brankom Lujancem, najvećim poljoprivrednikom na badljevačkom području. Razgovarala: Silvia Feltrin

SUGRAĐANI: TEA SILAĐI, PROFESORICA GLAZBE I u budućem životu opet ću biti  glazbenica

Pakrac je posljednjih desetljeća u mnogome promijenio svoj izgled, ali i stanovništvo. U poratno vrijeme prolazili su kroz stoljetne ulice našeg grada mnogi, neki i ostali, a neki sreću potražili negdje drugdje. Imao je grad sreću da su ovdje ostali i obogatili ovaj kraj neki visokoobrazovani kadrovi, neki vrsni majstori i radnici različitih profila, pa i neki na kojima će se, nakon školovanja, ili odgoja nove generacije, graditi budućnost našeg grada. Jedna od njih je i Tea Silađi, profesorica glazbe, koja se prije deset godina, nakon rada u mnogim gradovima i školama, zaljubila u Pakrac na prvi pogled, došla i ostala. Piše: Duško Kliček 

U novom broju još pročitajte:

PODUZETNIČKI CENTAR PAKRAC Unatoč problemima, opstanak nije upitan

SVJETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO U KUGLANJU Niko Kalvi treći na svijetu

OŽB PAKRAC 89 umrlih s koronom ili od nje

KUD „SELJAČKA SLOGA“ Dubravki Arland sedmi mandat

ERASMUS+ PROJEKT Osnovna škola domaćin učiteljima i učenicima iz pet država

POVIJESNA CRTICA GRADSKOG MUZEJA PAKRAC Kapela sv. Ivana Nepomuka

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra, Krndija), KTC. 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić