banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

eu fondovi glavna

„Nalazite se u županiji koja je u prethodnih nekoliko godina iz fondova Europske unije povukla preko dvije milijarde kuna, odnosno 300 milijuna eura. To su sve sredstva koja su usmjerena na razvoj gospodarstva, komunalne infrastrukture, cestovne infrastrukture, ali isto tako i na turističke, društvene, zdravstvene, socijalne infrastrukture koje podižu standard života naših sugrađana“, rekla je danas u vijećnici kurije Janković požeško-slavonska županica Antonija Jozić, na informativno-edukativnoj konferenciji pod nazivom „EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Konferencija je namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja kojima će se predstaviti aktualne mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027.

Županica Jozić je naglasila da su sredstva iz EU fondova do sad mudro iskorištena, strateški promišljeno, što se može potrkrijepiti brojnim pokazateljima kao što su povećanje broja tvrtki, broja zaposlenih, bruto domaćeg proizvoda, ali i onih usluga koje su bitne za građane, od vrtića i obrazovnih ustanova do drugih usluga koje koriste kućanstvima. „Vjerujem da će nam sva ova iskustva koja smo stekli u prethodnom programskom razdoblju, itekako pomoći  da uspješno i mudro koristimo europske fondove u budućnosti.“

Jozić eu

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević se u svom govoru osvrnula na to da je Pakrac grad u kojem je započeo Domovinski rat, koji je bio razrušen u potpunosti, a uništeno je bilo i gospodarstvo, dakle i radna mjesta. „Moj prethodnik Davor Huška i ja prepoznali smo pretpristupne fondove kako bi nam oni pomogli potaknuti gospodarstvo i moram reći kako smo jedini grad koji je uspio još iz tih fondova povući sredstva namijenjena za poduzetničku infrastrukturu. Zato danas imamo dvije poduzetničke zone, dva inkubatora, pristupne ceste zonama… EU fondovi mijenjaju Hrvatsku i moram reći da na našem iskustvu zaista i mijenjaju, i to od najmanjeg djelića naše zajednice“, rekla je Blažević i dodala da treba biti oprezan, dobro razmisliti, planirati, odrediti si ciljeve i onda će fondovi zaista mijenjati ne samo Hrvatsku nego i puno šire.

Anamarija eu

„Kroz kohezijsku politiku, Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 25 milijardi eura, a u odnosu na dosadašnjih 10,7 milijardi eura to je 150 posto više. Potrebni su kapaciteti da to sve povučemo, ali vjerujem da mi to možemo. Siguran sam da su dosadašnji rezultati jamstvo da će i u budućnosti rezultati biti jednako uspješni“, rekao je Ivan Bota, ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i naveo da se pri programiranju vodilo načelima ravnomjernog regionalnog razvoja. Osvrnuvši se na Pakrac, naglasio je da je u ovom idućem financijskom razdoblju predviđeno 470 milijuna eura za brdsko planinska potpomognuta područja, kroz koje će se moći financirati možda ono što neće biti dostupno kroz ostale pozive. Također, na raspolaganju će biti i posebna sredstva za urbana središta, gdje je sa 302 milijuna eura iz prethodnog razdoblja, sad taj iznos povećan na 681 milijun eura, što je uistinu veliki pomak.

Ivan Bota

Tijekom događanja uzvanicima će se predstaviti novi programi Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK), Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. (ITP), Europski socijalni fond plus (ESF+) te Zajednička poljoprivredna politika 2023.-2027.. Ujedno će biti riječi i o industrijskoj tranziciji, urbanome razvoju, mogućnostima sufinanciranja projekata te iskustvima dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova. Na panel raspravi će predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Grada Pakraca, Požeško-slavonske županije, gospodarstvenici i drugi predstaviti iskustva korištenja fondova Europske unije na lokalnoj razini i pripremu za korištenje sredstava u novom programskom razdoblju, a svi sudionici konferencije pozvani su pridružiti se raspravi.

konferencija eu

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.