žuto plave kante

Od 1. veljače za oko 6700 obiteljskih i poslovnih korisnika s područja gradova Pakraca i Lipika poskupit će sustav sakupljanja komunalnog otpada koji obavlja tvrtka Komunalac. Umjesto dosadašnjih 3,90 eura koliko su obitelji mjesečno plaćali takozvanu obveznu minimalnu uslugu s jednim pražnjenjem 120-litarske kante miješanog komunalnog otpada (zelena) te s jednim pražnjenjem spremnika za papir (smeđa) i jednim spremnika za plastiku (žuta ili plava) računi za veljaču, isporučeni u ožujku, iznosit će 6 eura, što je povećanje za 54 posto. Dodatno pražnjenje zelene kante u istom mjesecu i dalje će se naplaćivati 1,05 eura, odnosno pražnjenje mjesečno druge, treće i četvrte kante neće poskupjeti.

JOSIP BIŠĆANIN

Josip Bišćanin, direktor Komunalaca, ističe da poskupljenje nema nikakve veze s uvođenjem eura već su ona posljedica izmijenjenog i skupljeg sustava načina sakupljanja otpada.

Prije ovoga sakupljanje otpada je poskupjelo u studenom 2020. godine kada je naknada za obveznu minimalnu uslugu s jednim pražnjenjem zelene kante domaćinstvima otišla s 19 na 26 kuna. Od tada je poskupjelo gorivo koje pokreće kamione, uvedena je besplatna žuta/plava kanta za plastiku što podrazumijeva iz domaćinstva jedno pražnjenje mjesečno više, zakonski su pooštreni uvjeti gospodarenjem smetlištem što je između ostalog zahtijevalo bankovnu garanciju za pokriće eventualnih šteta, češća ispitivanja utjecaja na podzemne vode i slično.

reciklažno

„Komunalac je do sada od prosječne cijene nama sličnih pružatelja usluge odstupao gotovo 100 posto, odnosno, pružana je usluga sa uključenim jednim odvozom u iznosu 26 kuna bez PDV-a dok je prosjek pružatelja usluge bio oko 52 kune bez PDV-a“, kaže Bišćanin ilustrirajući naš upit s cjenikom 23 takve tvrtke na prostoru od Preloga do Vinkovaca prema kojemu jer osnovna mjesečna usluga  Komunalca doista najjeftinija. 

Naravno da bi i zaposlenici htjeli veće plaće, a od 31 zaposlenog u Komunalcu njih 20 na različite načine cijelo ili dio radnog vremena bave se djelatnosti sakupljanja otpada. Sve to su razlozi zbog kojih je Komunalac morao u suglasnosti s predstavnicima vlasnika, gradova Pakraca i Lipika, podići cijenu ove usluge, pojašnjava direktor Bišćanin.  

smetlište