Predstavnici Pkc i Lpk

Počast svim ubijenim, nestalim i stradalim hrvatskim civilima u Domovinskom ratu na području pakračkih vinograda odana je danas povodom 31. godišnjice od tog tragičnog događaja. Komemoraciju je organizirala Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i „Hrvatski feniks“ Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, pod pokroviteljstvom Grada Pakraca, Ministarstva hrvatskih branitelja i Požeško-slavonske županije.

Obitelji stradalih

U nazočnosti članova obitelji, najprije kod spomenika Hrvatskim braniteljima, a zatim kod  spomenika ubijenim i nestalim civilima na kraju Ulice 105. Brigade, počast su odali polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom izaslanik predsjednika RH brigadir Mile Valentić, predstavnici pakračko lipičke Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Hrvatske vojske i policije, delegacija Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Novske i Udruge logoraša Sisačko-moslovačke županije, predsjednik udruge maratonaca „Glasnici istine“ Pavo Tutenov, predstavnici Moto kluba „Vitezovi tame“ Pakrac te članovi udruge „Latica“.

Zvonimir Miler

„Na tisuće je civila stradalo na ovakav tragičan način jer nisu htjeli napustiti svoje domove kako bi sačuvali integritet Republike Hrvatske. Pored ovakvih obilježavanja godišnjica kojima odajemo počast stradalim civilima, mi trebamo integrirati njihove vrijednosti kako naši krajevi ne bi ostali zapušteni i nerazvijeni, a to je najveća počast koju im možemo dati“ u ime obitelji ubijenih i nestalih civila, uz zahvale, rekao je Zvonimir Miler. Na stravične događaje koji su se zbili u pakračkim vinogradima osvrnuo se u svom govoru i Željko Nađ, sin ubijenog Ivana Nađa, pritom naglasivši da još uvijek postoje neistine i nepravda koja se na to nadovezuje.

Ivančić govor

Ispred Grada Pakraca obratio se predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić  rekavši da na ovom mjestu možemo osjećati samo bol i tugu zbog nedužnih civila, posebno djece, koji nisu nikome učinili nikakvo zlo te da se njihova žrtva treba cijeniti.

Na stradavanja i počinjene zločine osvrnuo se u svom obraćanju i dožupan Ferdinand Troha, ispred Požeško-slavonske županije, izrazivši suosjećanje obiteljima stradalih. Počast je odao i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandera, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć koji je uz zahvale organizatorima i prisutnima istaknuo da mi moramo biti dostojni hodati po zemlji za koju su naši branitelji i civili dali život.

Komemoracija je završena molitvom i blagoslovom koju je predvodio pakrački župnik Jozo Zorić.

Spomenik_u_vinogradima.jpg

Vitezovi-tame
eljko-Nagy
Troha-odaje-pocast
Troha-govor
Tandara-odaje-pocast
Tandara-govor
Spomenik-braniteljima
Predstavnici-kom
PP-odaju-pocast
Pavo-Tutenov