banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

cjepljenje općenito

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije poziva sve stanovnike na cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Na našem području ono će se provoditi cjepivom proizvođača Moderne, Janssen i Pfizer u ambulanti HZZJ u zgradi Doma zdravlja utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati, piše u priopćenju HZJZ-a koji popisuje ravnatelj Mato Matijević. 

gripa vrata uređeno

Mada je na cijepljenje moguće doći bez prethodne najave, Zavod radi organizacije sugerira najavu obiteljskom liječniku, a potrebno je ponijeti osobnu i zdravstvenu iskaznicu. Cijepiti se mogu građani bez obzira na prethodnu procijepljenost, prvom, drugom, trećom ili četvrtom dozom s tim da je od treće doze potrebno da prođe najmanje tri mjeseca. Za one koji se cijepe nekom drugom dozom osim prve, potrebno je predočiti isprintanu ili digitalnu potvrdu o prethodnom cijepljenju, kaže Matijević.

U pozivu Zavoda cijepljenje se preporučuje djeci i mladeži koji zbog bolesti, terapija ili boravku u zajedničkom smještaju su rizičnija te onima koji dijele kućanstva s drugim rizičnim skupinama.    

Tijekom ljeta interes za cijepljenje je bio skoro pa nikakav, naročito za prvo cijepljenje što je vidljivo i iz mape procijepljenosti HZJZ-a. Na dan 30. kolovoza na našoj županiji  je prvom dozom bilo procijepljeno tek 58 posto stanovništva, a drugom 51. U Gradu Pakracu prvom dozom je do toga dana bilo procijepljeno 68,56 posto, a drugom 60,75 posto, gotovo bez pomaka u odnosu na stanje na početku ljeta.

Jutros jer na našoj županiji bilo 149 slučajeva zaraze korona virusom  pri čemu je šest osoba hospitalizirano. Svakoga dana je oko 30 osoba na testiranju pozitivno Oko tih statističkih brojaka se krećemo već tri tjedna,  a ovog ljeta statistički najgori dan je bio   23. kolovoz kada smo imali 297 aktivno zaraženih. Lani 14. rujna je u županiji bilo  aktivno 140 slučajeva zaraze korona virusom, dakle identično sadašnjoj slici.  

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić